Nadškof Romero, zaveznik revnih in zatiranih, razglašen za svetnika

Oscarja Romera je 24. marca 1980 ustrelil pripadnik desnega odreda smrti prav v trenutku, ko je vodil mašo. Kmalu je izbruhnila državljanska vojna.
Fotografija: Papež je med obredom nosil pas, prekrit s krvjo, ki je pripadal Oscarju Romeru. FOTO: Alessandra Tarantino/Ap
Odpri galerijo
Papež je med obredom nosil pas, prekrit s krvjo, ki je pripadal Oscarju Romeru. FOTO: Alessandra Tarantino/Ap

Papež Frančišek je danes za svetnika razglasil papeža Pavla VI. in salvadorskega nadškofa Oscarja Romera. Frančišek je med mašo pred več deset tisoč verniki iz vsega sveta pozdravil njun pogum in predanost socialni pravičnosti in zatiranim, ki sta ga pokazala v nemirnih časih.

Papež je med obredom nosil pas, prekrit s krvjo, ki je pripadal Romeru, ki je bil ubit, ko je vodil mašo. Sveti oče je imel pri sebi tudi kelih in škofovsko palico, ki sta pripadala Pavlu VI..

»Razglašam in imenujem Pavla VI. in Oscarja Arnulfa Romera Galdameza za svetnika,« je dejal papež. Ob razglasitvi se je na Trgu sv. Petra razlegel bučen aplavz. Ob njiju je papež razglasil še pet novih svetnikov, med katerimi sta tudi italijanska sirota in nemška redovnica.

Odločitev o razglasitvi nadškofa Romera in papeža Pavla VI. za svetnika je papež Frančišek sporočil maja. FOTO: Salvador Melendez/Ap
Odločitev o razglasitvi nadškofa Romera in papeža Pavla VI. za svetnika je papež Frančišek sporočil maja. FOTO: Salvador Melendez/Ap


Ob tej priložnosti so Baziliko sv. Petra okrasili z ogromnimi portreti sedmih novih svetnikov. Med uglednimi gosti na današnji slovesnosti so bili med drugim italijanski predsednik Sergio Mattarella, nekdanja španska kraljica Sofia ter predsednika Čila in Paname, Sebastian Pinera Echenique in Juan Carlos Varela Rodriguez. Slovesnost je potekala v okviru škofovske sinode, posvečene mladim.

Odločitev o razglasitvi nadškofa Romera in papeža Pavla VI. za svetnika je papež Frančišek sporočil maja.

Romera je 24. marca 1980 ustrelil pripadnik desnega odreda smrti prav v trenutku, ko je vodil mašo. Zavzemal se je pravice revnih in pozival vojsko, naj se vzdrži nasilja nad ljudmi, s čimer si je nakopal jezo bogate salvadorske elite in vojske.

Oscarja Romera je 24. marca 1980 ustrelil pripadnik desnega odreda smrti prav v trenutku, ko je vodil mašo. FOTO: Salvador Melendez/Ap
Oscarja Romera je 24. marca 1980 ustrelil pripadnik desnega odreda smrti prav v trenutku, ko je vodil mašo. FOTO: Salvador Melendez/Ap


Po umoru izbruhnila državljanska vojna


Po umoru Romera je v Salvadorju izbruhnila državljanska vojna med varnostnimi silami in skrajnimi odredi smrti na eni ter levičarskimi skupinami na drugi strani. Do leta 1992 je v konfliktu umrlo okoli 75.000 ljudi.

Italijan Pavel VI. je bil papež med letoma 1963 in 1978. Začel je s prenovo rimske kurije in celotnega kardinalskega zbora ter uvedel upokojitev kardinalov z osemdesetim letom, razširil kardinalski zbor na 130 članov in precej spremenil njegovo sestavo, da so ostali italijanski kardinali v manjšini. Uvedel je tudi svetovni dan miru.

Komentarji: