Najbolj kontroverzne volitve v zgodovini

Upanje, da bodo državni organi poskrbeli, da legitimnost volitev ne bo omajana.
Fotografija: Uradni rezultati volitev v BiH bodo znani čez mesec dni. To veliko pove o zapletenosti političnega sistema v eni izmed najrevnejših evropskih držav. FOTO: Voranc Vogel/Delo
Odpri galerijo
Uradni rezultati volitev v BiH bodo znani čez mesec dni. To veliko pove o zapletenosti političnega sistema v eni izmed najrevnejših evropskih držav. FOTO: Voranc Vogel/Delo

Sarajevo – Kdaj bodo znani končni uradni rezultati volitev v Bosni in Hercegovini, nihče ne ve z veliko gotovostjo. »Brez dvoma lahko že nekaj ur pred zaprtjem volišč trdimo, da so to bile najbolj kontroverzne volitve v zgodovini države,« je za Delo povedala Ivana Korajlić, vršilka dolžnosti direktorice organizacije Transparency International Bosna in Hercegovina.

Edino, kar lahko ublaži odkrite poskuse uveljavljenih političnih strank, da pridejo na oblast z množičnimi volilnimi prevarami, je velika udeležba, opozarja Ivana Korajlić. Pomena velike udeležbe za legitimnost volitev se zaveda tudi ameriška veleposlanica v Sarajevu Maureen Cormack, ki je na novinarski konferenci včeraj pozvala ljudi, naj se čim bolj množično udeležijo volitev. Tudi visoki predstavnik mednarodne skupnosti v BiH, koroški Slovenec Valentin Inzko, je seznanjen z ­vrsto volilnih prevar, te se mu ­zdijo sramotne, a upa, da bodo organi pregona BiH sami poskrbeli, da legitimnost volitev ne bo omajana.

Do 15. ure je po podatkih ­državne volilne komisije glasovalo 37,21 odstotka registriranih volivcev, kar je 0,6 odstotka več kot pred štirimi leti. V Federaciji BiH je glasovalo 34 odstotkov volivcev, v Republiki Srbski pa je bil odstotek nekoliko višji, na volišča je prišlo 41 odstotkov volivcev.

Preberite še:

Komentarji: