Največje letalo na svetu prvič poletelo

Testni polet letala, katerega razpon kril meri 117 metrov, je bil uspešen.
Fotografija: FOTO: AFP
Odpri galerijo
FOTO: AFP

Po letih razvoja v puščavi severno od Los Angelesa je včeraj prvič poletelo ogromno letalo z razponom kril v velikosti ameriškega nogometnega igrišča, poroča CNN.

»Končno nam je uspelo,« je dejal izvršni direktor podjetja Stratolaunch Systems Jean Floyd. »Gledati, kako je poletela ta 'ptica', je bil čustven trenutek.« Kot je še povedal, si je leta domišljal, kako bo videti ta trenutek.

FOTO: Reuters
FOTO: Reuters


Gre za nosilno letalo, ki bo v atmosfero prevažalo rakete, s čimer bo omogočalo bolj ekonomičen vstop v vesolje.Testni pilot Evan Thomas je letel s hitrostjo 278 kilometrov na uro, dvignil pa se je na višino 5.182 metrov. Po dveh urah in pol letenja se je brez težav vrnil na trdna tla. »Let je bil fantastičen. Resnično nisem imel večjih pričakovanj na prvem letu, glede na kompleksnost in edinstvenost letala,« je povedal.

FOTO: AFP
FOTO: AFP


Razpon kril meri 117 metrov, kar je več kot razpon katerega koli drugega letala na planetu. V dolžino meri 72,5 metra, ima pa dva trupa in šest motorjev.

»To je največje letalo na svetu. Zdi se tako veliko, da sploh ne bi smelo leteti,« je povedal fotograf vzletov pri NASI Jack Beyer.

Komentarji: