Napadalca ubili v domači četrti, število smrtnih žrtev naraslo na štiri (FOTO)

Cherifa Chekatta so policisti usmrtili v strelskem obračunu.
Fotografija: 29-letni Cherif Chekatt. FOTO: AP
Odpri galerijo
29-letni Cherif Chekatt. FOTO: AP

Drama z iskanjem morilca je končana. Policisti so na ulicah Strasbourga ustrelili Cherifa Chekatta, potem ko se je ranjen skrival od torkovega napada na božični tržnici. Ubil je štiri ljudi - zadnji je umrl danes, ranil pa jih je 13.

Kot zadnji je umrl italijanski novinar Antonio Megalizzi, je podtrdilo italijansko zunanje ministrstvo. Njegovo zdravstveno stanje je bilo kritično, potem ko je bil med napadom hudo ranjen v glavo, zdravniki so povedali, da je operacija nemogoča.



Francoski notranji minister Christophe Castaner je opisal dogajanje, kako so trije policisti na ulici Lazaret opazili sumljivo osebo, ki je ustrezala Chekattovemu opisu. Okoli devete ure zvečer po lokalnem času so ga policisti skušali zaustaviti, toda osumljenec se je samo obrnil in pričel streljati. Policisti so odgovorili z enako silo in napadalca ubili v njegovi domači mestni četrti Neudorf.

Napadalca so izsledili v četrtek zvečer. FOTO: Reuters
Napadalca so izsledili v četrtek zvečer. FOTO: Reuters


Chekatta je iskalo več kot 700 policistov, toda vse do četrtkovega večera niso bili uspešni. Francoska policija je včeraj v popoldanskih urah sicer sprožila obsežno operacijo, da bi dokončno našla napadalca. Predstavniki specialne enote so zasedli eno od ulic in oboroženi vstopili v eno od hiš, policisti pa so zaščitili širše območje, toda tedaj še niso bili uspešni.



Cherifa Chekatta so ubili v strelskem obračunu. FOTO: AFP
Cherifa Chekatta so ubili v strelskem obračunu. FOTO: AFP

 

Aretirali pet oseb


Po napadu so aretirati pet oseb, od tega Chekattova starša in dva brata. Napadalec je bil stari znanec policije s kriminalnimi dejanji v Franciji in Nemčiji, v zaporu pa naj bi postal skrajni islamist. Priče so preiskovalcem povedale, da je osumljenec vpil »Alah je velik«, ko je začel streljati. Božični sejem je verjetno izbral zaradi verske simbolike, je dejal državni tožilec Remy Heitz.

Tiskovni predstavnik vlade Benjamin Griveaux je obenem potrdil, da so napadalca iskali živega ali mrtvega.

Danes bodo ponovno odprli božični sejem v Strasbourgu. FOTO: AFP
Danes bodo ponovno odprli božični sejem v Strasbourgu. FOTO: AFP


Danes bodo spet odprli božični sejem


V Strasbourg se je vrnilo nekaj miru, toda na ulicah je še vedno veliko žalostnih obrazov. Pod velikim stresom so bili tudi policisti, potem ko so se zadnje tedne borili z miritvijo množičnih protestov po vsej Franciji.

Danes bodo v Strasbourgu spet odprli božični sejem, toda vzdušje zagotovo ne bo veselo, saj se bodo ljudje spominjali žrtev v terorističnem napadu.

Komentarji: