Napoved glasovanja o nezaupnici Theresi May

Odločitev o preložitvi glasovanja o ločitvenem sporazumu z EU v britanskem parlamentu utegne spodnesti britansko premierko.
Fotografija: Britanska premierka Theresa May se sooča s svojo najtežjo preizkušnjo doslej. Foto: Dylan Martinez/Reuters
Odpri galerijo
Britanska premierka Theresa May se sooča s svojo najtežjo preizkušnjo doslej. Foto: Dylan Martinez/Reuters

Britanska premierka Theresa May je potrdila, da je skupina konservativnih poslancev proti njej sprožila postopek za glasovanje o nezaupnici. Napovedala je, da se bo z vso močjo borila za obstanek na položaju.

Po njenih besedah bi njena zamenjava ustvarila negotovost v trenutku, ko si je država ne more privoščiti. Prvo dejanje novega voditelja bi bilo po njenih besedah »podaljšanje ali razveljavitev uveljavitve 50. člena lizbonske pogodbe in odložitev ali celo zaustavitev brexita«. Premierka vztraja, da je še vedno pripravljena izpolniti nalogo, za katero je bila izvoljena.

Toda naraščajoče število njenih poslancev resno dvomi, da je nalogi kos.

Nezadovoljstvo z britansko premierko v njeni lastni konservativni stranki se je po ponedeljkovi odločitvi vlade, da preloži glasovanje o ločitvenem sporazumu v britanskem parlamentu, spremenilo v organizirano zbiranje glasov za njeno odstavitev.

Po Westminstru so včeraj zakrožile govorice o tem, da se je v stranki že našlo dovolj poslancev za sprožitev glasovanja o njeni nezaupnici. Njihovo resničnost je danes zjutraj potrdil Graham Brady, predstavnik poslanske skupine konservativne stranke v spodnjem domu britanskega parlamenta.
 

Se lahko premierka obdrži na položaju?


Proti premierki se je izreklo vsaj 48 od 318 konservativnih poslancev, oziroma 15 odstotkov celotne poslanske skupine, kolikor znaša minimalna kvota za sprožitev glasovanja o nezaupnici.

Glasovanje se bo začelo nocoj ob 19. uri po našem času. Če večina konservativnih poslancev ne podpre premierke, se bo avtomatično začelo iskanje novega voditelja konservativne stranke, ki bi lahko trajalo tudi več tednov. Theresa May bi ostala britanska premierka, vse dokler stranka ne bi izvolila novega voditelja. 

Ministrsko predsednico so v preteklosti že večkrat odpisali, a se je vsakič znova pobrala. Njen največji adut doslej je bila razklanost konservativne stranke zaradi brexita. Toda odločitev, da preloži parlamentarno glasovanje o ločitvenem dogovoru z EU, ki bi ga njena vlada v nasprotnem primeru gladko izgubila, je njene kritike prepričala, da premierka mora oditi. Vse kaže, da se tokrat sooča z najtežjo preizkušnjo doslej.

Theresa May je potrdila, da se bo morala boriti za obstanek na položaju. Foto: Peter Nicholls/Reuters
Theresa May je potrdila, da se bo morala boriti za obstanek na položaju. Foto: Peter Nicholls/Reuters

 

Naveličanost z britansko dramo

 
Pred jutrišnjim začetkom rednega vrha EU, ki bo v senci zapletov z brexitom, v Bruslju spremljajo celotno dogajanje na Otoku z veliko mero začudenosti in naveličanosti.

Predsednik evropskega sveta Donald Tusk je v vabilu voditeljem držav članic zapisal, da »nameravajo prisluhniti oceni britanske premierke«. Nato se bodo sestali voditelji članic EU27, da opravijo razpravo o zadevi in sprejmejo ustrezne sklepe. Ker se čas izteka, bodo razpravljali še o pripravah na scenarij kaotičnega brexita brez ločitvenega sporazuma.   
Diplomati razloge za veliko dramo pripisujejo razblinjanju iluzij, ki so jih imeli na drugi strani Rokavskega preliva ves čas razprav. Temeljna napačna ocena je bilo pričakovanje, da bi lahko imeli skoraj nobene obveznosti (kot države, ki nimajo sporazuma z EU, denimo Belorusija) in vse pravice, kakršne ima Norveška.  
 

Dogovor z zgolj eno alternativo


Pripravljenosti, da bi kakorkoli odpirali ločitveni sporazum, ki je bil dosežen v dolgem in napornem pogajalskem procesu, ni. Edina alternativa temu sporazumu je kaotičen brexit brez dogovora (no-deal). Vsi drugi scenariji, podaljšanje roka za razvezo ali preklic brexita veljajo zgolj za teoretična ugibanja, o katerih se ne razpravlja.

Voditelji naj bi bili sicer pripravljeni izraziti podporo Mayevi in ji v prihodnjih tednih olajšati potrjevanje sporazuma v parlamentu s kakšno diplomatsko kozmetiko – politično pojasnitveno izjavo. Vključevala bi lahko, denimo, obljubo prizadevanja, da irsko varovalo – ki je tarča ostrih kritih na Otoku – sploh ne bo zaživelo. To bi pomenilo, da bi bil pravočasno sprejet sporazum o prihodnjih trgovinskih in drugih odnosih.  

Preberite še:

Komentarji: