Navalnega bodo pokopali v petek v Moskvi

Sprva je bil pogreb napovedan za jutrišnji dan, vendar so imeli svojci velike težave pri iskanju pogrebnega zavoda in pokopališča.
Fotografija: FOTO: Karen Minasyan/AFP
Odpri galerijo
FOTO: Karen Minasyan/AFP

Ruskega opozicijskega voditelja in aktivista Alekseja Navalnega bodo pokopali v petek v Moskvi, je danes sporočila njegova tiskovna predstavnica Kira Jarmiš. Kot je zapisala na družbenem omrežju X, bo pogrebna slovesnost v cerkvi Matere Božje v moskovskem okrožju Marjino ob 14. uri (12. uri po srednjeevropskem času), nato bodo opozicijskega voditelja, ki je umrl 16. februarja v kazenski koloniji v Harpu, kjer je prestajal 19-letno kazen, pokopali na pokopališču Borisov. Ljudi je spodbudila, naj pridejo dovolj zgodaj.

image_alt
Navalni menda umrl na predvečer njegove zamenjave za agenta FSB

Sprva je bil pogreb napovedan za jutrišnji dan, 29. februarja, vendar so imeli svojci in njegovi prijatelji velike težave pri iskanju kraja, kjer bi lahko pripravili pogreb in se dostojno poslovili od Navalnega, že leta najostrejšega kritika režima Vladimirja Putina. Disidentova mati Ljudmila Navalna je po več kot tednu dni prizadevanj šele 24. februarja dosegla, da so ji v zaporniški koloniji izročili sinovo truplo.

Kot je povedala, so ruske oblasti poskušale doseči, da bi se od sina poslovili zasebno, a je vztrajala pri javnem pogrebu, ki se ga lahko udeležijo tudi njegovi podporniki. Še včeraj je Kira Jarmiš na omrežju X objavila, da jih je zavrnila večina javnih in zasebnih pogrebnih zavodov. Da je zelo hitro postalo jasno, da ni nikogar, ki bi lahko 29. februarja izkopal grob za ruskega opozicijskega voditelja, je na omenjenem omrežju zapisal tudi Ivan Ždanov, direktor protikorupcijske fundacije, ki jo je ustanovil Navalni. Razlog za to je po njegovem prepričanju ta, da ima prav ta dan Putin svoj letni nagovor zvezni skupščini. »V Kremlju se zavedajo,« je zapisal, »da se nihče ne bo zmenil za Putina in njegov nagovor na dan Aleksejevega pogreba.«

Danes je imela pred evropskimi poslanci govor vdova Julija Navalna, ki Putinu očita smrt svojega moža.

Preberite še:

Komentarji: