»Ne bom životaril v palači Chigi ...«

Pravo vprašanje je, ali ni ultimat tehnokratskega predsednika vlade Conteja preblag.
Fotografija: Contejeva vlada je že mesece ohromljena zaradi nenehnih bitk med koalicijskima partnericama. Foto: Reuters
Odpri galerijo
Contejeva vlada je že mesece ohromljena zaradi nenehnih bitk med koalicijskima partnericama. Foto: Reuters

Giuseppe Conte je z intervencijo neposredno odprl vladno krizo. »Ne bom životaril v palači Chigi, raje vrnem mandat,« je izjavil tehnični premier na tiskovni konferenci v ponedeljek zvečer in postavil ultimat Salviniju in Di Maiu, ki se vsak dan prepirata, polemizirata in provocirata.

Ministrski predsednik je povedal Italijanom tisto, kar že dolgo vedo – da je vlada že mesece ohromljena zaradi nenehnih bitk med koalicijskima partnericama, po evropskih volitvah so se stvari samo še poslabšale. »Od obeh političnih sil zahtevam, da se odločita in mi jasno, hitro odgovorita, ali nameravata še naprej slediti koalicijski pogodbi ... Terjam obnovljeno zaupanje in lojalno sodelovanje vseh ministrov, ali pa bom odstopil,« je povedal Conte. Podpredsednikoma, voditeljema Lige in Gibanja 5 zvezd, je dal vedeti, da je njegove potrpežljivosti konec, kot je včeraj zapisal milanski Corriere della Sera, in da se ne bo zadovoljil z ohlapnimi odgovori, ker so na mizi težke teme, predvsem slabo stanje javnih financ. »Konec je provokacij, ko gre za pravila Evropske unije, jih mora Italija spoštovati.«

Tehnokrat Conte – lani, odkar je na oblasti bizarna rimska vlada, katere skrbnik je, je svojo vlogo opravljal dostojanstveno – je v težkem položaju. Evropske volitve so zaobrnile razmerja moči vladnih strank, pred letom dni zmagovalno Gibanje Luigija Di Maia je tako rekoč za polovico zmanjšalo svoj rezultat, medtem ko je Liga premočno zmagala in podvojila svojo podporo. Matteo Salvini zdaj triumfira s 34 odstotki glasov, njegov partner je zdrsnil na pičlih 17 odstotkov podpore. To je vneslo nemir v heterogeno koalicijo, konflikt med strankama in njunima voditeljema se je še zaostril. Salvini se že obnaša kot absolutni vladar. Vprašanje je, ali je zaušnica, ki jo je premier prisolil podpredsednikoma, dovolj. In predvsem, ali je sploh mogoče ustaviti vplivnega notranjega ministra, ki se že ozira proti predčasnim volitvam.
 

Več bo znanega konec meseca


Salvini si še med trajanjem premierove tiskovne konference ni mogel kaj, da se ne bi oglasil, rekel je, da je pripravljen sodelovati v vladi, in dodal, da bodo zadeve jasne do konca junija. »Volja obstaja in ne nameravam jo zrušiti,« je bil ekspliciten, povedal je, da se je s koalicijskimi partnerji pripravljen sestati kadarkoli. »Zdaj premier Conte odhaja v Vietnam, toda mi smo pripravljeni, imamo ideje in projekte.« Seveda ni mogel in ni hotel zamolčati: »Dejstvo je, da vsi niso pričakovali zmagovalnega rezultata Lige na evropskih volitvah. Sam imam noge trdno na tleh in ne zahtevam dodatnega fotelja, rad bi samo pospešitev projektov, s tem koalicija ne sme odlašati,« je izjavil včeraj za radio RTL. Razložil je, da hoče uveljaviti prepotrebne reforme.

Notranji minister Matteo Salvini in predsednik vlade Giuseppe Conte. Foto: Guglielmo Mangiapane/Reuters
Notranji minister Matteo Salvini in predsednik vlade Giuseppe Conte. Foto: Guglielmo Mangiapane/Reuters


Toda večina tistega, s čimer pritiska na evropskih volitvah okrepljeni Salvini, je problematičnega za koalicijsko Gibanje 5 zvezd. Voditelj Lige hoče znižanje davkov, predvsem enotno davčno stopnjo, čemur nasprotuje tudi EU, več avtonomije za italijanski sever, zaostritev pravil na področju priseljevanja. Med posebej spornimi projekti je gradnja hitre železnice, kar Liga podpira, G5Z pa temu zaradi okoljskih posledic nasprotuje, o tem se ni nedvoumno izrekel niti Conte.

Poleg politične krize je Italija tudi v težkem gospodarskem in finančnem položaju, zaradi kršenja proračunskih pravil ji grozijo z disciplinskimi ukrepi, nenehno mora pojasnjevati zvišanje javnega dolga. Letos se bo morala spoprijeti tudi z zahtevnim proračunom za leto 2020, hkrati plahni zaupanje mednarodnih trgov, razvpiti spread se povečuje, gospodarska rast je poudarjeno skromna, najnižja med državami članicami EU. Pritiska na nacionalistično-populistično vlado, ki je tretje največje gospodarstvo evrskega območja, je veliko.

Preberite še:

Komentarji: