Nemški Judje pozivajo k izobraževanju priseljencev, kritični tudi do neonacistov

Ob prihajajoči 80. obletnici kristalne noči Judje v Nemčiji opozarjajo na problem nekaznovanosti antisemitskih idej.
Fotografija: Nemški Judje se ukvarjajo z vprašanjem, kako zajeziti antisemitizem v državi. Foto Fabrizio Bensch/Reuters
Odpri galerijo
Nemški Judje se ukvarjajo z vprašanjem, kako zajeziti antisemitizem v državi. Foto Fabrizio Bensch/Reuters

Centralni odbor Judov v Nemčiji predlaga izobraževanje muslimanskih priseljencev, saj si, kot navajajo, želijo zajeziti antisemitizem v državi.

Na veliko priseljencev vplivajo režimi, ki svoje oblasti utemeljujejo na antisemitskih idejah, je po navedbah Deutsche Welle v luči prihajajoče 80. obletnice kristalne noči, ki se je zgodila v noči na 10. november leta 1938, izjavil podpredsednik Centralnega odbora Abraham Lehrer. Nemško oblast je pozval k poučevanju priseljencev o »temeljnih vrednotah«, kot sta demokracija in enakost spolov; kritičen je bil tudi do neonacistov v Nemčiji in do oblasti, ki dopušča, da sovražna dejanja pogosto ostanejo nekaznovana.

Po poročanju nemškega časopisa je bil Lehrer oster tudi do skrajno desne Alternative za Nemčijo (AfD). Stranka po njegovem mnenju »ustvarja platformo, kjer se lahko širi antisemitizem«. Čeprav v stranki, ki se je prejšnji teden prvič prebila še v hessenški regionalni parlament – osvojila je dobrih 13 odstotkov glasov volivcev in je zdaj zastopana v vseh regionalnih parlamentih –, vztrajajo, da ne zagovarjajo antisemitskih idej, se v judovski skupnosti spominjajo izjav pomembnega člana stranke Björna Höckeja. Höcke je v primeru prihoda na oblast napovedal, denimo, ponovno pisanje zgodovinskih učbenikov.

Preberite še:

Komentarji: