Nepričakovano strm padec ameriške stopnje brezposelnosti

Ameriško gospodarstvo je v maju ustvarilo 2,5 milijona delovnih mest.
Fotografija: Zaposlovanje v virginijskem Arlingtonu.  Foto Olivier Douliery Afp
Odpri galerijo
Zaposlovanje v virginijskem Arlingtonu.  Foto Olivier Douliery Afp

New York – Ameriški trg delovne sile po rekordnem padcu zaradi pandemije novega koronavirusa končno kaže znamenja oživljanja, po podatkih ministrstva za delo je stopnja brezposelnosti v maju padla na 13,3 odstotka.  To je še vedno veliko, a precej manj kot aprilskega 14,7 odstotka.

Ameriško gospodarstvo je v minulem mesecu ustvarilo 2,5 milijona novih delovnih mest. Res jih je v marcu in aprilu izgubilo več kot 22 milijonov, a je za gospodarski optimizem odločilna tudi smer gibanja trendov in vrednost ameriških borz je po objavi teh podatkov močno poskočila. Z 22,8 odstotka na 21,2 odstotka je padel tudi delež tistih, ki so prenehali iskati zaposlitev ali pa delajo krajši delovni čas.

Ameriški obrazec za nadomestilo za brezposelnost. Foto Olivier Douliery Afp
Ameriški obrazec za nadomestilo za brezposelnost. Foto Olivier Douliery Afp


Novi podatki še ne merijo vpliva protestov zaradi smrti temnopoltega Georgea Floyda med policijsko aretacijo, ki so razdejali številne trgovine in druge posle v ameriških mestnih središčih. Drugi razlog zastoja bodo morda velikodušna nadomestila za brezposelnost, sprejeta med zdravstveno krizo, zaradi česar se mnogim delavcem bolj splača ostajati doma.  

Presenetljivi gospodarski rezultati so navdušili tudi republikanskega predsednika Donalda Trumpa, ki je takoj sklical tiskovno konferenco ter naznanil še hitrjše okrevanje, kot pa ga je napovedoval že prej. Zvezne države, ki po zdravstveni krizi še niso odprle gospodarstva, je pozval, naj to ob upoštevanju varne razdalje in drugih priporočil strokovnjakov naredijo čim prej, spet pa je obsodil Kitajsko, ki je po izbruhu covida zaprla domače meje, ne pa tudi prometa s tujino. Tako je omogočila njegovo širjenje po vsem svetu in zaradi nje so morali tudi v ZDA ustaviti celotno gospodarstvo. Trumpu pa se je spet posrečila za mnoge sporna izjava. Med zavzemanjem za enako obravnavanje vseh Američanov pred zakonom ne glede na raso je izrazil upanje, da George Floyd gleda z neba in je zadovoljen z dogajanjem »v smislu enakosti«. Temnopolti Američan je pred slabima dvema tednoma umrl zaradi policijske grobosti med aretacijo.
 

Komentarji: