Nizu temperaturnih rekordov ni videti konca

Prejšnji mesec je bil najbolj vroč februar v zgodovini na svetu, z izjemno visokimi temperaturami ozračja in morske gladine.
Fotografija: Februar je podaljšal niz rekordnih vrednosti, ki traja vse od junija lani. FOTO: Sebastian Castaneda/Reuters
Odpri galerijo
Februar je podaljšal niz rekordnih vrednosti, ki traja vse od junija lani. FOTO: Sebastian Castaneda/Reuters

Letošnji februar je bil najtoplejši, odkar izvajajo meritve. Povprečna globalna temperatura se je povzpela na 13,54 stopinje Celzija, s čimer je za 0,12 stopinje Celzija presegla mejnik iz leta 2016. Hkrati je bil prejšnji mesec za 0,81 stopinje Celzija toplejši od povprečja med letoma 1991 in 2020 in za 1,77 od predindustrijskega obdobja, je razvidno iz danes objavljenega poročila službe za podnebne spremembe pri programu Evropske unije za opazovanje Zemlje Copernicus (C3S). »Naša civilizacija se ni še nikoli soočila s takšnim podnebjem,« je pri tem dejal direktor Carlo Buontempo.

image_alt
Evropa še ni doživela bolj vročega poletja od lanskega

Februar je tako podaljšal niz rekordnih vrednosti, ki traja vse od junija lani. Nadpovprečno topla je bila predvsem prva polovica meseca, ko je štiri dni zapored temperatura za dve stopinji presegla predindustrijsko raven. K podiranju mejnikov je občutno prispevala stara celina, kjer je bil februar za kar za 3,3 stopinje Celzija toplejši od obdobja med letoma 1991 in 2020. Izstopala sta zlasti srednja in vzhodna Evropa. Na Madžarskem, denimo, so bile temperature za sedem stopinj Celzija višje od povprečja.

Vse to je pripomoglo, da je letošnja zima z 1,44 stopinje Celzija višjo temperaturo od povprečja med letoma 1991 in 2020 druga najtoplejša v zgodovini meritev. Pred njo je le zima 2019/2020.

INFOGRAFIKA: Delo
INFOGRAFIKA: Delo

»Februar se pridružuje dolgemu nizu rekordov v zadnjih nekaj mesecih. Čeprav se to morda zdi izjemno, ni presenetljivo, saj nenehno segrevanje podnebnega sistema neizogibno vodi do novih temperaturnih ekstremov,« je poudaril Buontempo. »Podnebje se odziva na dejanske koncentracije toplogrednih plinov v ozračju, tako da se bomo, če nam jih ne bo uspelo stabilizirati, neizogibno soočili z novimi globalnimi temperaturnimi rekordi in njihovimi posledicami.«

Temperatura morske gladine

Poleg globalnega segrevanja, za katero je odgovoren človek, je k skrb vzbujajočim številkam pripomogel tudi naravni pojav el niño. Ta je, kakor je brati, v zadnjem obdobju v ekvatorialnem Pacifiku še naprej slabel, vendar so temperature zraka nad morjem ostale na nenavadno visoki ravni. Prav tako so klimatologi februarja izmerili novo absolutno najvišjo vrednost globalne temperature morske površine. Ta je dosegla 21,06 stopinje Celzija, s čimer je presegla prejšnji mejnik iz lanskega avgusta, ki je znašal 20,98 stopinje Celzija.

Preberite še:

Komentarji: