Obešen ustanovitelj kulta Aum

Japonci so za smrtno kazen: Ne zdi pa se jim prav, da ni vedno izvršena pravočasno.
Fotografija: Šok Asahara je bil skupaj s še šestimi člani kulta Aum Šinrikjo usmrčen v petek. FOTO: AP
Odpri galerijo
Šok Asahara je bil skupaj s še šestimi člani kulta Aum Šinrikjo usmrčen v petek. FOTO: AP

Ustanovitelja kulta Aum Šinrikjo, odgovornega za metanje živčnega plina sarina med potnike na tokijski podzemni železnici pred 23 leti, so v petek obesili. Triinšestdesetletnega Šoka Asaharo so obesili skupaj s še šestimi pripadniki kulta, so potrdili uradniki ministrstva za pravosodje.

Asaharo, katerega pravo ime je Chizuo Matsumoto, so aretirali maja 1995, skoraj dva meseca po tem, ko je bil na potnike na postaji podzemne železnice odvržen sarin, ki je ubil 13 ljudi in jih 6200 ranil. To pa ni bil edini napad na civiliste, ki so ga storili člani kulta, katerega ime pomeni »Najvišja resnica« in katerega člani so verovali v skorajšnji konec sveta in pogubljenje celotnega človeštva, z izjemo nekaterih članov kulta. Aum je bil odgovoren za smrt najmanj 29 ljudi. Njegovemu vodji in znanstvenikom, ki so proizvedli sarin ter članom, ki so izvedli napade, so izrekli smrtno kazen.

»Ne moremo mimo zaključka, da so bili motivi in namere teh kriminalnih dejanj odvratni ter tudi neresni glede na to, da si je hotel (Ashara) v imenu svoje odrešitve podrediti celotno Japonsko,« je bilo zapisano v obtožnici okrožnega sodišča v Tokiju.

Asahara je bil obsojen leta 2004, smrtna kazen pa je postala pravnomočna dve leti pozneje. Njegova usmrtitev je bila leta 2012 odložena zaradi zbiranja novih dokazov na podlagi katerih je bil aretiranih še nekaj članov kulta. Med kriminalnimi dejanji za katere je dobil najvišjo možno kazen, je bil tudi uboj odvetnika Tsutsumija Sakamota, zastopnika staršev, ki so poskušali svoje otroke izvleči iz kulta. V napadu na Sakamota leta 1989 sta bila ubita tudi njegova žena in enoletni sin.
 

Usmrtitev prišla prepozno


Velika večina Japoncev podpira smrtno kazen, a so številni razočarani, ker so člane kulta Aum Šinrikjo šele zdaj usmrtili. Starši nekaterih od žrtev napada s sarinom so medtem preminili in tako niso dočakali, da bi videli storilce na vešalih. Za japonsko javnost je to prej slaba kakor pa dobra stran njihovega pravosodja.

Japonski preiskovalci so še naprej preiskovali sledi za kultom. Ugotovili so, da so obstajale še najmanj tri skupine s skupno 1600 člani, ki so bile pod vplivom Asahare, ne glede na to, da je bil v zaporu. Poleg tega živi v Rusiji še okoli 460 privržencev kultnega vodje. Različne veje naj bi razpolagale s sredstvi, ki znašajo najmanj devet milijonov dolarjev.

Asahara je svoje privržence prepričeval, da je reinkarnacija močnega Šive. Spodbujal jih je, da so vse svoje premoženje posvetili kultu, zbranem okoli svojega hinduističnega boga uničenja in regeneracije. Še naprej pa je v zraku bojazen pred reakcijo ostalih pripadnikov kulta na novico o Asaharovi smrti. Policijski nadzor nad njimi so zato preventivno poostrili.

Komentarji: