Odstopil belgijski premier Charles Michel

Belgijska vlada se je v politični krizi znašla zaradi premierjeve podpore globalnemu dogovoru ZN o migracijah, ki je bil potrjen pretekli teden v maroškem Marakešu.
Fotografija: Belgijski premier Charles Michel FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Belgijski premier Charles Michel FOTO: Reuters

Belgijski premier Charles Michel je danes sporočil, da odstopa s položaja. Za odstop se je odločil manj kot dva tedna po tistem, ko je njegova vlada postala manjšinska po izstopu flamske nacionalistične stranka N-VA zaradi nestrinjanja s podporo globalnemu dogovoru ZN o migracijah.

Michel je v današnji razpravi v belgijskem parlamentu opozicijske stranke pozval, naj vlado podprejo samo pri posameznih ključnih temah, da bi lahko nadaljevala delo do rednih volitev, predvidenih za maj prihodnje leto. Ta poziv »ni bil slišan«, je dodal. Medtem pa so opozicijski socialisti in zeleni vložili zahtevo za glasovanje o nezaupnici.

»Zato sem se odločil, da podam svoj odstop, takoj nameravam h kralju,« je povedal in se odpravil h kralju Philippu, poročajo tuje tiskovne agencije.

Belgijski kralj Phillipe bo o tem, ali bo odstop belgijskega premierja Charlesa Michela sprejel ali ne, odločil v prihodnjih dneh. Pred tem bo opravil posvetovanja, so prek twitterja sporočili iz belgijske kraljeve palače.

Belgijska vlada se je v politični krizi znašla zaradi premierjeve podpore globalnemu dogovoru ZN o migracijah, ki je bil potrjen pretekli teden v maroškem Marakešu. N-VA, ki je bila največja koalicijska stranka, dogovoru nasprotuje, zato je zapustila vlado. Tako je ta postala manjšinska, v parlamentu jo podpira zgolj 52 od 150 poslancev.

»Danes je premier dobil lekcijo po štirih letih in pol napak,« je odstop komentiral sopredsednik zelene frankofonske stranke Ecolo, ki je vložila zahtevo za nezaupnico, Jean-Marc Nollet.

Odločitev o morebitnih predčasnih volitvah bo sprejela vlada, ki pa temu ni naklonjena. O tem bo Michel predvidoma govoril tudi s kraljem.

Komentarji: