Opozicija priznala poraz, čestitke državnikov že dežujejo

Vladimir Putin je dejal, da rezultat volitev v Turčiji kaže na veliko politično avtoriteto in množično podporo, ki ju uživa Erdogan.
Fotografija: Ince je priznal, da je Erdogan (na sliki) dobil več kot 10 milijonov glasov več od njega. FOTO: AFP
Odpri galerijo
Ince je priznal, da je Erdogan (na sliki) dobil več kot 10 milijonov glasov več od njega. FOTO: AFP

Ankara - Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan je na nedeljskih volitvah dobil dovolj glasov za zmago že v prvem krogu, je danes sporočil predsednik volilne komisije Sadi Guven. Opozicija temu na drugi strani že oporeka in meni, da je na volitvah prišlo do številnih nepravilnosti.

Predsednik volilne komisije sicer ni navedel številk, koliko odstotkov glasov je prejel Erdogan. Povedal je le, da je prejel več kot polovico veljavnih glasov in da zato drugi krog ne bo potreben, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Turška tiskovna agencija Anadolu je sicer pred tem poročala, da je na podlagi 99 odstotkov preštetih glasovnic Erdogan prejel 52,5 odstotka glasov, njegov glavni tekmec Muharrem Ince pa 31,7 odstotka. Volilna komisija naj bi končne rezultate sicer razglasila v petek.

Erdogan je že ponoči razglasil zmago. »Narod mi je zaupal naloge in odgovornosti predsednika,« je dejal v nagovoru v svoji rezidenci v Istanbulu. »Turčija je dala lekcijo demokracije celemu svetu,« je dodal.

Erdoganivi privrženci med proslavljanjem izida volitev. FOTO: Reuters
Erdoganivi privrženci med proslavljanjem izida volitev. FOTO: Reuters


Ince je priznal poraz in sprejel volilne rezultate. Erdogana je ob tem pozval, naj bo voditelj vseh 80 milijonov prebivalcev Turčije. »Ste predsednik vseh nas,« je dejal, kot poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Ince, kandidat glavne opozicijske Republikanske ljudske stranke (CHP), je upal, da bi se z Erdoganom pomeril še v drugem krogu, a si je aktualni turški predsednik nov mandat priboril že v nedeljo. Po podatkih, ki jih je na podlagi 99 odstotkov preštetih glasov objavila turška tiskovna agencija Anadolu, je Erdogan prejel 52,5 odstotka glasov, Ince pa 31,7 odstotka.

»Sprejemam te rezultate volitev,« je dejal Ince na današnji novinarski konferenci. Priznal je, da je Erdogan dobil več kot 10 milijonov glasov več od njega.

Predsednik volilne komisije sicer ni navedel številk, koliko odstotkov glasov je prejel Erdogan. FOTO: Reuters
Predsednik volilne komisije sicer ni navedel številk, koliko odstotkov glasov je prejel Erdogan. FOTO: Reuters


Ruski predsednik Vladimir Putin je pozdravil Erdoganovo »veliko politično avtoriteto«. Po navedbah Kremlja je dejal, da rezultat volitev v Turčiji kaže na veliko politično avtoriteto in množično podporo, ki ju uživa Erdogan. Poudaril je, da so med razlogi zanjo prizadevanja za rešitev turških socialnih in gospodarskih izzivov ter okrepitev položaja države v mednarodnem prostoru, je poročala francoska tiskovna agencija AFP.

Erdogan je pomisleke opozicije že zavrnil. FOTO: Reuters
Erdogan je pomisleke opozicije že zavrnil. FOTO: Reuters


Iranski predsednik Hasan Rohani se je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa zavzel za nadaljnjo krepitev »prisrčnih in bratskih odnosov« sosednjih držav. Ankara in Teheran bi si morala po njegovem mnenju še naprej prizadevati za dodaten napredek na področju varnosti in svobode v regiji.

Erdoganu je čestital tudi madžarski premier Viktor Orban, ki je poudaril, da je stabilnost Turčije pomembna za celotno Evropo. Ta je po Orbanovem mnenju »pred nešteto zahtevnimi varnostno-političnimi izzivi, za reševanje katerih je predvidljivo in učinkovito sodelovanje s Turčijo nujno«.

Več iz te teme:

Komentarji: