Oprano ime velikana iz Galvestona

Donald Trump je posmrtno pomilostil legendarnega temnopoltega boksarja Jacka Johnsona.
Fotografija: V Ovalni pisarni so se tako včeraj zbrali nekdanji in sedanji prvaki, ob ameriškem predsedniku je stal igralec Sylvester Stallone, eden od številnih znanih Američanov, ki so se leta zavzemali, da Bela hiša popravi dolgoletno krivico. FOTO: Nicholas Kamm/AFP
Odpri galerijo
V Ovalni pisarni so se tako včeraj zbrali nekdanji in sedanji prvaki, ob ameriškem predsedniku je stal igralec Sylvester Stallone, eden od številnih znanih Američanov, ki so se leta zavzemali, da Bela hiša popravi dolgoletno krivico. FOTO: Nicholas Kamm/AFP

Jack Johnson je leta 1908 postal prvi temnopolti boksarski prvak v supertežki kategoriji, pet let kasneje je končal v ječi. Bela porota ga je obsodila, ker je prekršil takratno zakonodajo in belko, s katero je imel spolni odnos, peljal iz ene zvezne države v drugo. Včeraj ga je Donald Trump posmrtno pomilostil.
 
Johnson ni bil samo prvi temnopolti Američan, ki je osvojil naziv prvaka v supertežki kategoriji, temveč se ni zmenil za takratni rasizem in podrejeni položaj v družbi. Svoje bele nasprotnike je v ringu zasmehoval, zunaj njega vsem na očeh užival uspeh in prislužen denar. Hodil je na zmenke z belimi dekleti, kar ni bil samo družbeni tabu, ampak ponekod celo prepovedano. Ob njegovih zmagah so pogosto izbruhnili rasni nemiri, ameriški časniki pa so obupno iskali »veliki beli up«, belega boksarja, ki bi premagal »velikana iz Galvestona«. Na koncu sta ga premagala njegovo pisano ljubezensko življenje in bela porota, ki ga je leta 1912 obsodila na leto dni zapora, ker je z belo prostitutko Belle Schreiber prestopil mejo med zveznima državama in tako kršil zvezno zakonodajo.

Včeraj so se v Ovalni pisarni zbrali nekdanji in sedanji prvaki, ob ameriškem predsedniku je stal igralec Sylvester Stallone, eden od številnih znanih Američanov, ki so se leta zavzemali, da Bela hiša popravi dolgoletno krivico. Med njimi je tudi republikanski senator John McCain, ki se je na mornariški akademiji ljubiteljsko ukvarjal z boksom in ostal navdušen navijač. Leta 2004 mu je uspelo kolege v kongresu prepričati, da so z resolucijo pozvali k posmrtni pomilostitvi Johnsona, a jih takratni predsednik George Bush mlajši ni uslišal. Mnogi so pričakovali, da bo to storil Barack Obama, prvi temnopolti predsednik, toda njegovo pravosodno ministrstvo mu je menda svetovalo, naj s pomilostitvijo raje pomaga komu, ki je še živ. Poleg tega je takratni pravosodni minister Eric Holder imel pomisleke tudi zaradi domačega nasilja Johnsona. 

Trump je včerajšnji dan začel z izjavo, da bi (večinoma temnopolti) igralci ameriškega nogometa, ki proti rasno usmerjenemu nasilju policije protestirajo s klečanjem med himno, morali zapustiti državo. Nekaj ur kasneje pa je pograbil priložnost, da se je z eno potezo peresa pokazal kot borec proti rasnim krivicam, hkrati pa spomnil, da Obama tega ni storil.

Komentarji: