Ortegova vlada mučila protestnike

Novo poročilo organizacije Amnesty International analizira tudi zunajsodne poboje.
Fotografija: Nikaragovskim oblastem so pri zatiranju protestnikov na pomoč priskočile paramilitarne enote. FOTO: Inti Ocon/AFP
Odpri galerijo
Nikaragovskim oblastem so pri zatiranju protestnikov na pomoč priskočile paramilitarne enote. FOTO: Inti Ocon/AFP

Pripadniki provladnih paramilitarnih enot so v boju s protestniki uporabljali čezmerno silo, ugotavlja najnovejše poročilo organizacije Amnesty International. Nikaragovsko vlado obtožuje uporabe težkega orožja proti tako rekoč neoboroženim demonstrantom.

Množični protesti proti predsedniku Danielu Ortegi so od marca zahtevali več kot 320 življenj, ranjenih je bilo več kot 2000 ljudi. V sodnih postopkih – ti so, kot ugotavlja poročilo, pogosto arbitrarni –, se je znašlo najmanj 300 oseb. Pridržani so bili pogosto mučeni, poročilo pa analizira tudi primere smrti, kjer bi lahko šlo za zunajsodne poboje.

»Namesto da oblasti priprte obtožujejo načrtovanja državnega udara in terorizma, bi morale zagotoviti možnost mirnega združevanja in svobodo govora,« navajajo pri Amnesty International. Vlada je v boj proti protestnikom pošiljala paramilitarne enote, ti so se, denimo, julija spopadli s študenti, ki so zavzeli kampus nikaragovske Državne avtonomne univerze.

Nemiri v Nikaragvi so z domov pregnali več tisoč ljudi, največ se jih je zateklo v sosednjo Kostariko.

Preberite še:

Komentarji: