Osebnost leta revije Time Joe Biden in Kamala Harris

Novoizvoljeni predsednik ZDA Joe Biden in podpredsednica Kamala Harris po mnenju uredništva revije Time vodita državo stran od razprtij.
Fotografija: Joe Biden in Kamala Harris iz Demokratske stranke. FOTO: Kevin Lamarque/Reuters
Odpri galerijo
Joe Biden in Kamala Harris iz Demokratske stranke. FOTO: Kevin Lamarque/Reuters

Ameriška revija Time je naziv osebnosti leta letos podelila novoizvoljenemu ameriškemu predsedniku Joeju Bidnu in podpredsednici Kamali Harris. Po tem, ko so lani za osebnost leta lani razglasili okoljevarstvenico Greto Thunberg, ki je bila doslej najmlajša prejemnica naziva, je 78-letni Biden eden od najstarejših, so zapisali pri Timu

Timovo uredništvo je Bidna razglasilo za osebnost leta, saj se »predstavlja kot most do nove generacije voditeljev«, kar da je izkazal, ko je za podpredsednico izbral 56-letno Kamalo Harris, ki bo kot prva ženska (in potomka matere indijskega in očeta jamajškega porekla) opravljala funkcijo. V nasprotju z dosedanjim predsednikom ZDA Donaldom Trumpom, ki je po mnenju revije razdvajal ljudi, Joe Biden in Kamala Harris združujeta, kažeta pot »preživetja ameriškega eksperimenta«. 

image_alt
Joe Biden predlaga prvega temnopoltega obrambnega ministra ZDA


Da je ameriški predsednik prejel naziv Timove osebnosti leta, ni nobena redkost, nasprotno: ker, kot so zapisali na spletni strani revije, predsednik ZDA predstavlja odsev države in njene vloge v svetu, je Timova osebnost leta postal vsak ameriški predsednik od Franklina Delana Roosevelta naprej. So pa prvič naziv podelili tudi podpredsednici, v kar jih je prepričala sporočilnost (pod)predsedniške dvojice v letu, zaznamovanem z bojem za rasno pravičnost (spomnimo, denimo, na proteste, ki so vzniknili po uboju temnopoltega Georgea Floyda).

Preberite še:

Komentarji: