Otok Sulavezi prizadela močan potres in cunami

Informacije o posledicah potresa moči 7,5 stopnje in popotresnega cunamija še zbirajo. Pogrešajo več družin.
Fotografija: Indonezijska agencija za nesreče poroča o zrušenih objektih, cunami z 1,5 metra visokimi valovi je odnašal hiše. FOTO: AFP
Odpri galerijo
Indonezijska agencija za nesreče poroča o zrušenih objektih, cunami z 1,5 metra visokimi valovi je odnašal hiše. FOTO: AFP

Indonezijski otok Sulavezi je prizadel močan potres magnitude 7,5. Prizadel je predvsem središče otoka, popotresni cunami, ki se je sprožil ob njem, pa je udaril predvsem v glavno mesto province, obmorski Palu z okoli 350.000 prebivalci, in mesto Dongala.



Indonezijska agencija za nesreče je poročala o zrušenih objektih, cunami z do tri metre visokimi valovi je odnašal hiše. Pogrešajo več družin, sicer pa tiskovne agencije zaenkrat o žrtvah ne poročajo. Potresni sunek so čutili tudi na stotine kilometrov oddaljenih predelih.



Potres je uničil komunikacije s prizadetim območjem, pri čemer reševanje otežuje tudi tema. V Paluju so zaprli letališče, poročajo o kolonah avtomobilov, saj so se ljudje želeli umakniti na višje predele. Agencija za nesreče informacije o posledicah potresa in cunamija še zbira. Pred tem je območje stresel nekoliko šibkejši potres 6,1 stopnje, ki je po dozdajšnjih informacijah povzročil več smrtnih žrtev, deset ljudi je bilo ranjenih, poročali pa so tudi o poškodovanih objektih.

Tudi najmočnejšemu potresu magnitude 7,5 je na istem območju sledilo več popotresnih sunkov.

FOTO: AFP
FOTO: AFP

Komentarji: