Papež dvanajstim zapornikom umil noge

Z obredom umivanja nog zapornikom je obudil spomin na Jezusov izraz ponižnosti do apostolov.
Fotografija: Med obredom je sveti oče nosil predpasnik z napisom: »Ti mi noge umivaš?« FOTO: AFP
Odpri galerijo
Med obredom je sveti oče nosil predpasnik z napisom: »Ti mi noge umivaš?« FOTO: AFP

Papež Frančišek je na veliki četrtek v zaporu v kraju Velletri petdeset kilometrov južno od Rima opravil obred umivanja nog dvanajstim zapornikom. S tem je obudil spomin na Jezusov izraz ponižnosti do apostolov.Papež je obred umivanja nog na veliki četrtek v Rimu oziroma njegovi okolici obhajal že šestič. FOTO:
Papež je obred umivanja nog na veliki četrtek v Rimu oziroma njegovi okolici obhajal že šestič. FOTO:
V pridigi med mašo je dejal, da si želi, da bi nam to dejanje pomagalo, da bi bili v medsebojnih odnosih bolj podobni služabnikom - bolj prijazni in bratski v služenju. »To je tisto, kar nam govori Jezus in kar nam govori evangelij,« je dejal, kot je poročala nemška tiskovna agencija DPA.

Papež je pokleknil pred vsakega zapornika in jim iz srebrnega vrča polil vodo na desno nogo, jo posušil z belo brisačo ter jo poljubil, preden se je rokoval z zapornikom. Nekateri so nato poljubili papeževo roko.Med obredom je sveti oče nosil predpasnik z napisom: »Ti mi noge umivaš?«, ki mu ga je podaril Francois Ayim iz Misijona upanje in dejavna ljubezen, navaja Radio Vatikan.

V obredu je sodelovalo devet zapornikov iz Italije, eden iz Brazilije, eden iz Slonokoščene obale ter eden iz Maroka.
Mašo so zaključili z izmenjavo daril in ob ploskanju navzočih.

Papež je obred umivanja nog na veliki četrtek v Rimu oziroma njegovi okolici obhajal že šestič. Med drugim je obred izvedel v zaporu za mladoletne, pa tudi v sprejemnem centru za prosilce za azil.

Preberite še:

Komentarji: