Prva smrtna žrtev v Evropi - v Franciji umrl kitajski turist

V Pekingu bodo za vse, ki se vračajo v mesto, odredili štirinajstdnevno karanteno. Če v to ne bodo privolili, bodo tvegali kazen.
Fotografija: Kitajske zdravstvene oblasti so potrdile novih 143 smrtnih žrtev, za zdaj se je število ustavilo pri 1523, a je pričakovati, da bo še naraslo. FOTO: Willy Kurniawan/Reuters
Odpri galerijo
Kitajske zdravstvene oblasti so potrdile novih 143 smrtnih žrtev, za zdaj se je število ustavilo pri 1523, a je pričakovati, da bo še naraslo. FOTO: Willy Kurniawan/Reuters

V Evropi so zabeležili prvo smrtno žrtev koronavirusa. BBC navaja, da je v Franciji umrl kitajski državljan. Kasneje so dodali, da gre za 80-letnega turista iz province Hubei. V Francijo je prispel 16. januarja, 25. januarja so ga nato premestili v karanteno v eno od bolnišnic. To je tudi prva smrt zaradi virusa zunaj Azije, je danes potrdila francoska ministrica za zdravje Agnes Buzyn. Doslej so bile izven celinske Kitajske zabeležene le tri smrti - po ena v Hong Kongu, na Filipinih in na Japonskem. 

V Franciji so potrdili 11 bolnikov z virusom Covid-19, šest se jih še zmeraj zdravi v bolnišnici. Zbolela je tudi hčerka Kitajca, ki je umrl, a naj bi se njeno stanje že izboljšalo in ni v smrtni nevarnosti.

Francoska tiskovna agencija Afp medtem poroča, da bodo Američani poslali posebno letalo, ki bo z ladje Diamond Princess v ZDA odpeljala ameriške državljane. Doma jih bodo nato odpeljali v karanteno. Križarka, na kateri je tudi šest slovenskih državljanov, je že od 7. februarja zasidrana v japonskem pristanišču. 

»Potnike bodo preverili za simptome in sodelujemo z japonskimi partnerji, da zagotovimo, da bodo potniki, ki kažejo simptome, prejeli primerno zdravljenje na Japonskem, če se ne bodo mogli vkrcati na letalo,« je po poročanju STA pisalo v pismu, ki so ga poslali ameriškim državljanom na krovu ladje.

Na ladji za križarjenje je v karanteni že od začetka februarja več kot 3700 ljudi, več kot 200, ki se jih je okužilo z novim koronavirusom, so prepeljali na zdravljenje v bolnišnice. Na krovu je tudi šest slovenskih državljanov. Karantena za ladjo bo trajala najmanj do srede. Japonsko ministrstvo za zdravje je danes sporočilo, da so po testiranju 217 oseb na ladji diagnosticirali 67 novih primerov koronavirusa. Z novimi primeri se je skupno število okužb na križarki povečalo na 285.



Na Kitajskem se medtem še vedno borijo z vedno večjim številom obolelih z novim koronavirusom. V Pekingu so zato vse, ki se vračajo v mesto, odredili štirinajstdnevno karanteno. Če v to ne bodo privolili, bodo tvegali kazen. Za ta ukrep so se odločili, potem ko so v Egiptu potrdili prvi primer koronavirusa v Afriki. Bolezen se je tako pojavila že v 24 državah po vsem svetu.

Število smrtnih žrtev se je povzpelo že nad 1500. Številni prebivalci kitajskih mest so podaljšali počitnice po novem letu, da bi tako preprečili še večji izbruh bolezni, poroča BBC. Kitajska prestolnica ima več kot 20 milijonov prebivalcev. Kitajske zdravstvene oblasti so danes potrdile novih 143 smrtnih žrtev, za zdaj se je število ustavilo pri 1523, a je pričakovati, da bo še naraslo. Potrdili so tudi 2641 na novo obolelih, skupaj naj bi jih bilo zdaj že 66.492. 

Zdravstveni delavci v Wuhanu so med bolj ogroženimi. FOTO: China Daily Reuters
Zdravstveni delavci v Wuhanu so med bolj ogroženimi. FOTO: China Daily Reuters


Krizni sestanek WHO


Predstavniki Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) se bodo v teh dneh sestali in poskušali najti rešitev, kako zajeziti virus, ki so mu zdaj nadeli uradni naziv Covid-19. Posvetili se bodo tudi obolevnosti zdravstvenih delavcev. Za virusom jih je namreč zbolelo že več kot 1700.

V skupini bo 12 mednarodnih strokovnjakov in prav toliko njihovih kitajskih kolegov. »Posebno pozornost bomo posvetili prenašanju virusa, resnosti bolezni in ukrepom, kako prenos čim hitreje zajeziti,« je po poročanju BBC dejal Mike Ryan, izvršni direktor programa za nujne primere pri WHO. Samo na Kitajskem je za virusom umrlo že šest zdravstvenih delavcev. V Wuhanu sta okužena 1102 delavca, še 400 pa v drugih predelih province Hubei. 

»Odgovornost teh delavcev je res velika. Spopadajo se tudi s psihološkimi pritiski, saj je tveganje, da zbolijo za virusom, pri njih veliko,« je dejal Zeng Yixin, namestnik vodje kitajske zdravstvene komisije. Prenos virusa poskušajo zmanjšati z zaščitnimi maskami, razkuževanjem zaščitnimi očali in drugimi ukrepi. Nekateri so si celo obrili glave. 

Učitelji na Kitajskem nosijo zaščitne maske. FOTO: Kham Reuters
Učitelji na Kitajskem nosijo zaščitne maske. FOTO: Kham Reuters


Medtem se je koronavirus pojavil tudi v Afriki. Egiptovsko ministrstvo za zdravje je včeraj potrdilo prvi primer v njihovi državi. Šlo naj bi za tujega državljana, od kje prihaja, niso razkrili. Bolnika so dali v karanteno. Glede na vse tesnejše vezi s Kitajsko, pojav Covid-19 v Egiptu niti ni tako presenetljiv. 

S koronavirusom se borijo tudi v drugih državah. V Veliki Britaniji so predstavniki zdravstvenega ministrstva stopili v stik s približno stotimi udeleženci konference v Londonu, potem ko so eni osebi diagnosticirali okužbo s koronavirusom. Na Kitajskem so zaprli nekaj šol, a so oblasti zdaj sporočile, da se bodo otroci ponovno vrnili v šolske klopi.

V Vietnamu so več tisoč oseb zaprli v karanteno, ko so v bližini prestolnice Hanoj potrdili 16 primerov okužbe. Rdeči križ je medtem pozval k omilitvi sankcij proti Severni Koreji, da bi v državo kot pripravo na morebitni izbruh bolezni lahko prenesli zaščitno opremo, testne komplete in zdravila. 

Preberite še:

Komentarji: