Pfizer ju toži, ker nista prevzeli naročenega cepiva proti covidu-19

Farmacevtski velikan je januarja na belgijskem sodišču najprej tožil Madžarsko, zdaj pa še Poljsko.
Fotografija: Po poročanju portala Politico farmacevtski velikan toži Madžarsko za plačilo treh milijonov doz cepiva v vrednosti okoli 60 milijonov evrov. FOTO: Carlo Allegri/Reuters
Odpri galerijo
Po poročanju portala Politico farmacevtski velikan toži Madžarsko za plačilo treh milijonov doz cepiva v vrednosti okoli 60 milijonov evrov. FOTO: Carlo Allegri/Reuters

Ameriški farmacevtski velikan Pfizer skupaj s partnerskim podjetjem Biontech v civilni tožbi poleg poljske toži še madžarsko vlado, ker ni prevzela in plačala naročenih doz cepiva proti covidu-19. Budimpešta krivdo vali na evropsko komisijo, ki je med pandemijo cepivo naročala za članice EU, češ da ga je naročila preveč in ga vsilila članicam.

Madžarska vlada je v sredo potrdila, da jo Pfizer od januarja toži na belgijskem sodišču. Tiskovni predstavnik vlade Zoltan Kovacs je na omrežju X poudaril, da je nakup cepiv v Evropski komisiji potekal ob sumih korupcije. Ocenil je, da je očitno, da je komisija naročila in vsilila državam članicam nepotrebno velike količine cepiva.

Tiskovni predstavnik vlade Zoltan Kovacs je na omrežju X poudaril, da je nakup cepiv v Evropski komisiji potekal ob sumih korupcije. Ocenil je, da je očitno, da je komisija naročila in vsilila državam članicam nepotrebno velike količine cepiva. FOTO: Attila Kisbenedek/AFP
Tiskovni predstavnik vlade Zoltan Kovacs je na omrežju X poudaril, da je nakup cepiv v Evropski komisiji potekal ob sumih korupcije. Ocenil je, da je očitno, da je komisija naročila in vsilila državam članicam nepotrebno velike količine cepiva. FOTO: Attila Kisbenedek/AFP

Po poročanju portala Politico farmacevtski velikan toži Madžarsko za plačilo treh milijonov doz cepiva v vrednosti okoli 60 milijonov evrov. Sodni spor je sprožil, potem ko ga je Budimpešta novembra lani obvestila, da ji zaradi vojne v Ukrajini ne bo plačala cepiva, ki ga ni prevzela.

Na prvi in doslej edini obravnavi v marcu je sodnik zavrnil zahtevo Pfizerja za sodbo po hitrem postopku.

Pfizer je iz istega razloga novembra letos na belgijskem civilnem sodišču tožil tudi Poljsko. Tudi tej tožbi se je pridružilo nemško farmacevtsko podjetje Biontech, s katerim sta skupaj razvila cepivo proti covidu-19. V torek je potekala prva kratka obravnava, na kateri so se samo dogovorili, da bo naslednja 30. januarja.

Poljsko tožijo, ker je aprila lani zavrnila sprejem 60 milijonov doz cepiva, ki je po ocenah Politica vredno 1,2 milijarde evrov. Varšava se je pri tem sklicevala na višjo silo, na finančne obremenitve zaradi prihoda velikega števila ukrajinskih beguncev po ruski invaziji na Ukrajino.

Precenjene potrebe

Poljski nakup je del dogovora evropske komisije s Pfizerjem iz leta 2021, v okviru katerega se je v imenu držav članic dogovorila za dostavo 1,1 milijarde doz cepiva. Sčasoma se je pokazalo, da so nekatere države precenile potrebe. Med njimi je bila tudi Poljska, ki je nato aprila lani zavrnila sprejem dodatnih doz cepiv.

Po poročanju portala Balkaninsight se je takrat skupno devet držav iz srednje in vzhodne Evrope pritoževalo zaradi prevelikih zalog cepiva. Nato je komisija s Pfizerjem izpogajala nov dogovor s spremenjenimi pogoji, a ga Poljska ni podpisala.

V Uniji je sicer že nekaj tožb in preiskav zaradi sumov korupcije pri nakupu cepiv proti covidu. V Romuniji je tako v sredo protikorupcijski urad uvedel preiskavo bivšega premiera Florina Cituja zaradi suma zlorabe pooblastil pri nakupu cepiva. Evropsko javno tožilstvo pa je oktobra lani potrdilo, da zaradi velikega interesa javnosti preiskuje nabave cepiva v EU.

Preberite še:

Komentarji: