Po 16 letih na begu prijeli nekdanjega voditelja baskovske Ete

Bengoetxea je bil nekoč politični šef Ete, španske oblasti pa so ga iskale od leta 2002.
Fotografija: Arhivski posnetek Joseja Antonia Urrutikoetxee iz leta 2002. FOTO: Rafa Rivas/AFP
Odpri galerijo
Arhivski posnetek Joseja Antonia Urrutikoetxee iz leta 2002. FOTO: Rafa Rivas/AFP

V Franciji so prijeli nekdanjega voditelja baskovske separatistične organizacije Eta Joseja Antonia Urrutikoetxeo Bengoetxeo, je danes sporočilo špansko notranje ministrstvo. Bengoetxea je bil na begu pred roko pravice 16 let.

Kot so še sporočili v Madridu, so 68-letnega Bengoetxeo, ki je znan tudi pod imenom Josu Ternera, prijeli danes v zgodnjih jutranjih urah v kraju Sallanches v francoskih Alpah.

Bengoetxea je bil nekoč politični šef Ete, španske oblasti pa so ga iskale od leta 2002. Osumljen je sodelovanja v napadu na policijsko zaporo v mestu Zaragoza na severu Španije leta 1987. Tedaj je bilo ubitih 11 ljudi, med njimi tudi otroci.

Baskovska separatistična organizacija Eta je v več kot štirih desetletjih svojega boja za neodvisnost Baskije izvedla številne napade, tudi teroristične. Pri tem je bilo ubitih najmanj 800 ljudi.

Bengoetxea naj bi veljal za zelo vplivnega člana Ete. Maja 2018 naj bi prav on posnel »zadnjo izjavo«, v kateri je organizacija sporočila, da končuje svoje delovanje. Pred tem je sodeloval tudi v pogajanjih Ete s špansko socialistično vlado, a je bil leta 2006 postavljen ob stran, ko so nadzor v skupini prevzeli bolj skrajni člani organizacije. Zdaj naj bi bil že resno bolan.

Komentarji: