Po Cambridge Analytici je treba paziti na podjetje Emerdata

Zaprtje družbe ne bo vplivalo na preiskave njene vpletenosti v množično zlorabo podatkov uporabnikov Facebooka.
Fotografija: Zaradi škandala je moral ustanovitelj in izvršni direktor Facebooka Mark Zuckerberg pričati pred kongresom.
Odpri galerijo
Zaradi škandala je moral ustanovitelj in izvršni direktor Facebooka Mark Zuckerberg pričati pred kongresom.

Razglasitev stečaja družbe Cambridge Analytica je bila po razkritju njenih spornih praks le vprašanje časa. Težko si je zamisliti, da bi kdorkoli še želel poslovati s podjetjem, proti kateremu je bilo v zadnjih tednih usmerjene toliko negativne publicitete.

Družba Cambridge Analytica je v sredo, manj kot dva meseca po tem, ko se je znašla v središču afere, povezane z eno največjih zlorab osebnih podatkov v zgodovini, iz poslovnih razlogov zaprla svoja vrata in začela insolventne postopke. Podjetje za svetovanje in strateško komuniciranje je bilo marca letos obtoženo, da je zlorabilo osebne podatke več deset milijonov uporabnikov Facebooka in na njihovi podlagi ustvarjalo politično propagando, med drugim za potrebe predsedniške kampanje Donalda Trumpa.

Podjetje vse obtožbe na svoj račun vztrajno zanika. V izjavi za javnost, ki jo je Cambridge Analytica objavila na dan prenehanja vseh poslovnih aktivnosti, je njeno vodstvo vztrajalo, da je bilo tarča napadov in klevet zaradi zakonitih aktivnosti, ki spadajo med »standardne komponente« političnega oglaševanja. Negativna medijska poročila so po navedbah vodstva od poslovanja z družbo odvrnila vse njene stranke in poslovne partnerje. »Rezultat tega je bilo spoznanje, da podjetje ne more več poslovati,« so še zapisali v izjavi. Družba je postopke za razglasitev stečaja sprožila tako v Združenem kraljestvu kot v ZDA.
 

Preiskave se nadaljujejo


Zaprtje družbe ne bo vplivalo na tekoče preiskave njene vpletenosti v škandal, ki je izbruhnil po tem, ko sta časnika Observer in New York Times na podlagi pričevanj nekdanjega uslužbenca podjetja Christopherja Wileyja razkrila, kako je to izkoristilo dostop do podatkov najmanj 50 milijonov uporabnikov Facebooka, zato da je domnevno oblikovalo njihove psihološke in politične profile ter na podlagi teh usmerjalo njihove politične izbire. Predstavniki urada britanskega informacijskega pooblaščenca (ICO) so po poročanju BBC sporočili, da bodo nadaljevali svojo preiskavo v domnevne nezakonite prakse podjetja. »ICO bo nadaljeval svoje civilne in kazenske preiskave ter vztrajal pri pregonu posameznikov in direktorjev tudi v primerih, ko podjetja ne bodo več poslovala,« so sporočili iz urada, kjer obljubljajo, da bodo podrobneje nadzorovali tudi kakršnekoli družbe, ki bi utegnile zrasti na pogorišču Cambridge Analytice. V ameriških medijih so se v zadnjih dneh že pojavila ugibanja, ali bi Cambridge Analytica svojega naslednika lahko dobila v podjetju Emerdata, ki so ga v Združenem kraljestvu konec lanskega leta vzpostavili nekateri člani vodstva propadle družbe.

Kakršnokoli posodabljanje blagovne znamke bo zaradi izrazite medijske pozornosti dolgotrajno in naporno, a to še ne pomeni, da na koncu ne bo obrodilo sadov. Med direktorji Emerdate je po poročanju New York Timesa tudi Johnson Ko Chun Shun, poslovni partner Erika Princea, lastnika nekdanjega zloglasnega zasebnega varnostnega podjetja Blackwater, ki ga je ameriška vlada najela za opravljanje varnostnih storitev med iraško vojno. Podjetje je leta 2009, dve leti po tem, ko so njegovi uslužbenci umorili 17 neoboroženih iraških civilistov, dobilo novo ime (Xe Services). Zdaj obstaja pod imenom Academi in še vedno sodeluje z ameriško vojsko, spomin na Blackwater pa je že skoraj zbledel.

Vodstvo Cambridge Analytice utegne iti po podobni poti. Kaj natanko počne Emerdata, po poročanju Business Insiderja ni jasno, uradno pa se ukvarja s procesiranjem in skladiščenjem podatkov. Sedež ima registriran na istem naslovu kot družba SCL Group, lastnica Cambridge Analytice, ki je v sredo prav tako razglasila stečaj.

Komentarji: