Po dobrih dveh mesecih od strmoglavljenja našli črno skrinjico (VIDEO)

Črna skrinjica snema pogovore med piloti, kabinskim osebjem in zračno kontrolo.
Fotografija: Razbitine letala, ki je s 189 ljudmi na krovu strmoglavilo v morje ob Indoneziji. FOTO: Willy Kurniawan/Reuters
Odpri galerijo
Razbitine letala, ki je s 189 ljudmi na krovu strmoglavilo v morje ob Indoneziji. FOTO: Willy Kurniawan/Reuters

Potapljači so našli črno skrinjico, ki snema pogovore v pilotski kabini, letala družbe Lion Air, ki je oktobra lani strmoglavilo v Javansko morje. Umrlo je vseh 189 ljudi na krovu. Letalo je padlo v 30 metrov globoko vodo, potapljači so skrinjico našli pod osmimi metri blata, navajajo tuji mediji.Namestnik indonezijskega ministra za pomorstvo Ridwan Djamaluddin je še povedal, da so odkrili človeške posmrtne ostanke.

Le dva meseca star boeing 737, ki ga je upravljala indonezijska nizkocenovna letalska družba, je z radarjev izginil le nekaj minut po vzletu iz Džakarte 29. oktobra lani.

Indonezijski potapljači so našli še drugo črno skrinjico. FOTO: Indonesian Navy TNI-AL/AFP
Indonezijski potapljači so našli še drugo črno skrinjico. FOTO: Indonesian Navy TNI-AL/AFP
Najdena črna skrinjica bi, kot verjamejo, lahko razkrila ključne podatke, kaj je šlo narobe, saj ta beleži pogovore med piloti, kabinskim osebjem in zračno kontrolo. Črno skrinjico s tehničnimi podatki o letalu so našli že kmalu po strmoglavljenju.

Ni še znano, v kakšnem stanju je skrinjica, a strokovnjaki lahko podatke z nje pridobijo na različne načine.
Pilota sta dve minuti po vzletu zaprosila za povratek na letališče, nato je bila komunikacija z zračno kontrolo prekinjena.

Preliminarno poročilo, ki ga je indonezijska letalska kontrola objavila novembra, navaja, da je bila težava v indikatorju za hitrost letala, sistem je bil okvarjen že na zadnjih štirih letih pred usodnim. Nekaj dni pred nesrečo so zamenjali tudi senzor za vpadni kot krila.

To je bil prvi boeing 737 max 8, ki je strmoglavil, saj gre za najnovejšo različico letala iz te serije. Hkrati je to bila najhujša letalska nesreča v Indoneziji v več kot dveh desetletjih, odprle so se tudi debate o varnosti nizkocenovnih prevoznikov.

Preberite še:

Komentarji: