Po eksploziji v rudniku že rešili vseh 37 delavcev

Dva delavca sta bila v eksploziji v Teutschenthalu poškodovana, eden težje in drugi lažje.
Fotografija: Reševalne in gasilske enote so hitro poskrbele za vseh 37 ujetih delavcev. FOTO: Marvin Gaul/Reuters
Odpri galerijo
Reševalne in gasilske enote so hitro poskrbele za vseh 37 ujetih delavcev. FOTO: Marvin Gaul/Reuters

Po eksploziji v rudniku v vzhodnonemškem Teutschenthalu, 160 kilometrov jugozahodno od Berlina, je ostalo na globini 700 metrov pod zemljo ujetih 37 delavcev, vsaj dva pa sta se poškodovala – eden huje z obraznimi opeklinami in drugi lažje. Delavci so se sprva rešili v varni predel rudnika, kjer so jih oskrbeli s kisikom, od tam pa so jih, po podatkih policije, rešile gasilske in reševalne enote, poškodovanca (eden je nemški, drugi poljski državljan) pa so že prepeljali v bolnišnico.

Pristojne službe so preverjale predvsem koncentracijo vodika. Dela na rudniku, ki ni več aktiven, so prekinjena, dokler ne bodo ugotovili natančnega vzroka eksplozije, ki se je zgodila danes malo pred 9. uro dopoldne. Domnevno je šlo za deflagracijo vodika, opoldne pa so upravljavec rudnika, skupina Geiger, in predstavniki lokalne oblasti o okoliščinah spregovoril na novinarski konferenci. Na prizorišču nesreče poteka preiskava, je pojasnil vodja oddelka za rudarstvo pristojnega deželnega ministrstva Uwe Schaar.

Po podatkih podjetja je v obratu v Teutschenthalu, ki je bil do zaprtja leta 1982 rudnik kalijeve in kamene soli, sicer zaposlenih okoli 100 delavcev, ki zasipajo rudnik, odstranjujejo odpadni material in varujejo teren pred vdrtjem. Leta 1996 je na območju rudnika prišlo do večjega podora, ki so ga čutili prebivalci v radiju okrog 100 kilometrov, odtlej je prostor poln odpadkov. Ob eksploziji naj strupene snovi ne bi vplivale na okolje.

Komentarji: