Po odmevni stavki virus zahteval prvo smrtno žrtev v Hongkongu

Število smrtnih žrtev koronavirusa je preseglo 420, število okuženih pa 20.400. 
Fotografija: Koronavirus je prišel tudi v Južno Korejo, tam je šestnajst okuženih. FOTO: Jung Yeon-je/AFP
Odpri galerijo
Koronavirus je prišel tudi v Južno Korejo, tam je šestnajst okuženih. FOTO: Jung Yeon-je/AFP

Po doslej znanih informacijah je novi koronavirus zahteval več kot 420 življenj. Potem ko so včeraj zaprli večino mejnih prehodov med Hongkongom in Kitajsko, so prvo smrtno žrtev dobili tudi v tem upravnem območju.

Hongkonški zdravstveni delavci še naprej stavkajo in od vladne voditeljice Carrie Lam zahtevajo popolno zaprtje meje s Kitajsko; zaprtje desetih od 13 prehodov se jim ne zdi zadosten ukrep. 39-letnik iz Hongkonga, ki je po prebivalcu Filipinov druga smrtna žrtev virusa zunaj celinske Kitajske, je januarja obiskal Wuhan, poroča tiskovna agencija Reuters.

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je danes sporočila, da izbruh novega koronavirusa, ki se je razširil iz Kitajske, še ni pandemija. Smo v fazi epidemije z več žarišči, so sporočili. 

S koronavirusom je skupno okuženih več kot 20.400 oseb, od teh jih je večina iz Kitajske. Zunaj Kitajske so našteli najmanj 151 okuženih v 23 državah oziroma regijah. V Wuhanu, od koder izvira virus, so odprli novo bolnišnico s tisoč posteljami, kljub temu pa še naprej zagotavljajo improvizirane bolnišnice. V prostore za oskrbo obolelih se po navedbah Reutersa spreminjajo telovadnica in razstavni center.



Medtem ko imajo zaradi izbruha koronavirusa izgubo kitajsko in druga gospodarstva, je Macao, največje vozlišče igralnic v svetovnem merilu, na upravljavce igralnic naslovil prošnjo za dvotedensko prekinitev poslovanja.

Hongkonški zdravstveni delavci še naprej stavkajo. Zahtevajo popolno zaprtje meje s Kitajsko. FOTO: Tyrone Siu/Reuters
Hongkonški zdravstveni delavci še naprej stavkajo. Zahtevajo popolno zaprtje meje s Kitajsko. FOTO: Tyrone Siu/Reuters


Nadaljuje se tudi evakuacija tujcev iz kitajskega Wuhana. Pozornost je med drugim vzbudila japonska križarka, saj je eden od več tisoč potnikov okužen z virusom, o novih primerih okužb pa poročajo tudi iz ZDA, kjer pričakujejo, da se bo virus še prenašal z ljudi na ljudi.

Zaradi negotovosti, ki spremljajo izbruh virusa – smrtnost, denimo, pa možnosti prenašanja –, so nekatere države sprejele odločitve o izrednih ukrepih. Kot smo že poročali, je Avstralija več sto evakuiranih poslala na odročni otok v Indijskem oceanu, ZDA pa so v petek napovedale, da bodo vstop v državo prepovedale tujcem, ki so bili na Kitajskem v zadnjih dveh tednih. Podobne ukrepe so uvedli tudi Singapur, Nova Zelandija in Vietnam. Severna Koreja je skoraj povsem zaprla meje s sosednjimi državami, še poroča Reuters

S koronavirusom je skupno okuženih več kot 20.400 oseb, od teh jih je večina iz Kitajske. FOTO: Thomas Peter/Reuters
S koronavirusom je skupno okuženih več kot 20.400 oseb, od teh jih je večina iz Kitajske. FOTO: Thomas Peter/Reuters


K okrepitvi programov za boj proti koronavirusu je države pozvala tudi Svetovna banka. Kot so sporočili, preučujejo možnosti za aktivacijo finančnih in tehničnih virov, s katerimi bi pomagali prizadetim državam, poroča tiskovna agencija STA.


Izbruh koronavirusa tudi povod za sovražnosti


Razsajanje koronavirusa je po navedbah STA sprožilo nemalo dogodkov sovražnosti. V Avstraliji se bolnik ni želel rokovati s svojo kirurginjo Rheo Liang, v Benetkah so menda zabeležili pljuvanje po kitajskih turistih, v Kanadi pa je bil objavljen posnetek, na katerem bel moški na parkirišču nakupovalnega središča zmerja žensko kitajskega porekla, da je »odvrgla svoj koronavirus«. 

Komentarji: