Po poplavah in vročinskem valu Japonski grozi tajfun

Japonski premier je prebivalce pozval k pravočasni evakuaciji.
Fotografija: Tajfun Maria, ki je v začetku meseca dosegel Tajvan, na otoku ni povzročil prevelike škode. Zaradi obilnih padavin so s poplavnih območij takrat evakuirali skoraj 3500 oseb. FOTO: China Stringer Network/Reuters
Odpri galerijo
Tajfun Maria, ki je v začetku meseca dosegel Tajvan, na otoku ni povzročil prevelike škode. Zaradi obilnih padavin so s poplavnih območij takrat evakuirali skoraj 3500 oseb. FOTO: China Stringer Network/Reuters

Po katastrofalnih poplavah, v katerih je na začetku meseca umrlo več kot 200 ljudi, in vročinskem valu, ko se je živo srebro na nekaterih območjih v notranjosti povzpelo nad 40 stopinj Celzija, deželi vzhajajočega sonca sedaj grozi tajfun. Japonska meteorološka agencija opozarja, da naj bi tropski ciklon Jongdari obalo dosegel že ta konec tedna.

Trenutno se Jongdari nahaja dober kilometer južno od japonske prestolnice, središče tajfuna pa je z vetrovi do sedaj doseglo hitrost slabih 120 kilometrov na uro. Kljub temu, da je Jongdari šele v svoji začetni fazi, japonske oblasti napovedujejo, da se bo stanje v noči iz petka na soboto močno zaostrilo. Pričakujejo močno deževje in vetrovno vreme, prebivalce pa so že pozvali k pravočasni evakuaciji.



Nevihta, ki naj bi japonsko obalo po napovedih dosegla v soboto, bo najbolj prizadela predele južno od prestolnice Tokio in zahodno od priljubljenega kulturnega središča Kjoto. Trenutni vremenski pogoji so idealni za nadaljnji razvoj tropskega ciklona, saj so temperature vode v zahodnem delu Pacifika znatno višje kot v povprečju.  



Jongdari bo že dvanajsti tajfun, ki bo dosegel obalo Japonske v tem letu. Pričakujejo, da bo dosegel drugo stopnjo na Saffir-Simposnovi lestvici, ki ima drugače obseg od ena do pet, po napovedih tujih medijev pa v prihajajočem tednu pričakujejo ohladitev. 



Preberite še:

Komentarji: