Podaljševanje britanskih in evropskih muk

V obtoku je še vedno vsaj pet alternativ ločitvenemu sporazumu, ki se mu prihodnji teden obeta nova zavrnitev v britanskem parlamentu. 
Fotografija: Britanska premierka Theresa May več kot očitno nima odgovorov na ključna vprašanja, ki jih poraja preložitev datuma izstopa. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Britanska premierka Theresa May več kot očitno nima odgovorov na ključna vprašanja, ki jih poraja preložitev datuma izstopa. FOTO: Reuters

Združeno kraljestvo se bo 29. marca izognilo neurejenemu brexitu, a to še ne pomeni, da je nevarnost kaotične ločitve minila. Dvanajsti april bo novi 29. marec in do takrat se lahko zgodi marsikaj. Lahko pa tudi popolnoma nič.

Če se napoved prihodnjih tednov zdi zmedena, je to najbolj nazoren prikaz položaja, v katerem se je znašel proces britanskega izstopa iz Evropske unije. Po dveh letih pogajanj je jasno zgolj to, da ni jasno nič. Bo Združeno kraljestvo izstopilo z dogovorom ali brez? Bo britanski parlament še v tretje zavrnil ločitveni sporazum? Ali pa bodo poslanci vlado prisilili, da se zavzame za drugačno, mehkejšo obliko brexita? Odgovorov na ta vprašanja nima nihče, še najmanj pa britanska premierka Theresa May.


Trije tedni živčnosti


Preložitev datuma britanskega izstopa iz EU ni spremenila izbire, pred katero se je znašlo Združeno kraljestvo, ampak jo je kvečjemu vsaj nekoliko razjasnila. Nov urnik brexita, o katerem so se v četrtek uspeli dogovoriti voditelji EU27, dopušča možnost, da bo britanski parlament prihodnji teden potrdil novembra sklenjeni ločitveni sporazum, ki ga je že dvakrat zavrnil. V tem primeru bo Unija odobrila tehnično preložitev datuma brexita na 22. maj. V resnici so možnosti za ratifikacijo sporazuma izrazito majhne, še toliko bolj ker se je nevarnost brexita brez dogovora premaknila za vsaj tri tedne v prihodnost.

Konservativna vlada bi z izvedbo testnih glasovanj efektivno prepustila nadzor nad procesom izstopa britanskemu parlamentu. FOTO: Jessica Taylor/AFP
Konservativna vlada bi z izvedbo testnih glasovanj efektivno prepustila nadzor nad procesom izstopa britanskemu parlamentu. FOTO: Jessica Taylor/AFP


Na Otoku se je tako že danes fokus preusmeril na 12. april, do katerega mora država sprejeti dokončno odločitev o tem, kako, če sploh, namerava izstopiti iz EU. Eden od načinov, kako bi parlament lahko našel odgovor na to vprašanje, so testna glasovanja, in tej možnosti je po poročanju otoških medijev vse bolj naklonjena tudi čedalje bolj »obupana« britanska vlada. Na njih bi se poslanci izrekali o možnih alternativah ločitvenemu dogovoru in s preprostim izločanjem poskušali priti do nekakšne kompromisne odločitve.


Pet alternativ


V obtoku je še vedno najmanj pet alternativ: izstop in obstanek v carinski uniji, izstop in obstanek na enotnem trgu in v carinski uniji, izstop brez dogovora, nov referendum ter razveljavitev brexita. Med naštetimi je najmanj verjetna prav zadnja, čeprav je že več kot tri milijone ljudi podpisalo spletno peticijo za obstanek države v EU.

Vlada bi z izvedbo testnih glasovanj efektivno prepustila nadzor nad procesom izstopa parlamentu, kar je tudi eden od najmočnejših argumentov proti takšnemu sprejemanju odločitev. Toda na koncu se lahko ravno takšno iskanje kompromisa izkaže za edini izhod iz slepe ulice.

Komentarji: