Policija aretirala 130 protestnikov

Po podatkih francoskega notranjega ministrstva se je protestov udeležilo 106.000 državljanov, od tega jih je bilo 8000 v Parizu.
Fotografija: Policija je pregnala protestnike s pariških ulic. FOTO: Reuters 
Odpri galerijo
Policija je pregnala protestnike s pariških ulic. FOTO: Reuters 

V protestih, ki so potekali v Franciji, je policija aretirala 130 ljudi. Člani protestnega gibanja »rumeni jopiči«, ki so si nadeli ime po odsevnih jopičih v osebnih avtomobilih, so protestirali proti visokim cenam goriva. Po podatkih francoskega notranjega ministrstva se je protestov udeležilo 106.000 državljanov, od tega jih je bilo 8000 v Parizu.

Navedena številka je še vedno manjša od tiste na začetku protestov prejšnji teden, ko se je na ulicah zbralo okoli 282.000 ljudi. V tem času sta preminili dve osebi, več kot šesto pa je bilo poškodovanih.

Najbolj nasilni protestniki so obmetavali policiste z granitnimi kockami. FOTO: Reuters
Najbolj nasilni protestniki so obmetavali policiste z granitnimi kockami. FOTO: Reuters

 

Policijske enote večkrat uporabile solzivec


Tudi na včerajšnjem protestu na pariških ulicah je izbruhnilo kar nekaj spopadov med protestniki in policijskimi silami. Demonstranti so postavljali barikade, podirali semaforje in prometne znake ter zažigali smetnjake. Najbolj nasilni so obmetavali policiste z granitnimi kockami. Policijske enote so zato večkrat uporabile solzivec. 

Drugod po Franciji so protestniki blokirali cestne povezave, nekateri med njimi pa so zavzeli posamezne cestninske postaje in voznikom omogočili brezplačen prehod.

Cestninska postaja v času protestov. FOTO: Reuters 
Cestninska postaja v času protestov. FOTO: Reuters 

 

Macron pohvalil policiste


Predsednik Emmanuel Macron je sporočil na družabnem omrežju twitter, da bi se morali sramovati svojih dejanj tisti protestniki, ki so ustrahovali državljane, novinarje in politike. »V Franciji ni prostora za nasilje,« je poudaril, nato pa še pohvalil delo policistov.

Notranji minister Christophe Castaner je za izgrede obtožil voditeljico ekstremne desnice Marine Le Pen. »Marine Le Pen je spodbujala člane ekstremne desnice, da se pridružijo protestnem shodu. Tisti, ki so se udeležili protestov, so nato proti policiji uporabili nasilna sredstva,« je za Guardian obrazložil Castaner.  

Mnogi protesniki so zahtevali odstop predsednika Macrona. FOTO: Reuters 
Mnogi protesniki so zahtevali odstop predsednika Macrona. FOTO: Reuters 

Komentarji: