Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Politika bo razpravljala o uvedbi preferenčnega glasu

Tak predlog so na posvetovalnih referendumih večinsko podprli volivci, dogovor o spremembi volilne zakonodaje pa bodo zdaj poskušali poiskati politiki.
Premier Robert Golob bo danes gostil vrh parlamentarnih strank, na katerem bo politika razpravljala o uvedbi preferenčnega glasu na volitvah v državni zbor. FOTO: Jože Suhadolnik
Premier Robert Golob bo danes gostil vrh parlamentarnih strank, na katerem bo politika razpravljala o uvedbi preferenčnega glasu na volitvah v državni zbor. FOTO: Jože Suhadolnik
STA
3. 7. 2024 | 07:09
3. 7. 2024 | 10:05
2:13

Premier Robert Golob bo danes gostil vrh parlamentarnih strank, na katerem bo politika razpravljala o uvedbi preferenčnega glasu na volitvah v državni zbor. Tak predlog so na posvetovalnih referendumih večinsko podprli volivci, dogovor o spremembi volilne zakonodaje pa bodo zdaj poskušali poiskati politiki.

Na premierovo povabilo se bodo parlamentarnega vrha udeležili prvaki strank, vodje poslanskih skupin, pa tudi minister za javno upravo Franc Props in državna sekretarka v kabinetu predsednika vlade, pristojna za odnose z DZ, Maša Kociper.

Pobuda za posvet po navedbah premierovega kabineta prihaja po »spodbudnem rezultatu posvetovalnega referenduma«. Izmed vseh referendumskih vprašanj, o katerih so se volivci izrekali 9. junija, je namreč prav uvedba preferenčnega glasu prejela najvišjo podporo. Za je glasovalo 70,89 odstotka volivcev. Tudi nekaj več kot 41-odstotna volilna udeležba jasno izraža voljo volivcev, ob tem poudarjajo v Golobovem kabinetu. »Velika moralna obveznost politike je, da voljo državljank in državljanov tudi uveljavi,« so zapisali v napovedi parlamentarnega vrha.

Nova izhodišča za spremembe zakonodaje bodo po njihovih navedbah temeljila na predlogu, pripravljenem v prejšnjem sklicu državnega zbora. Ta je med drugim predvideval odpravo volilnih okrajev in uvedbo relativnega preferenčnega glasu. A predlog v parlamentu tedaj ni dobil zadostne podpore.

Za spremembo volilne zakonodaje je sicer potrebna dvotretjinska večina v državnem zboru oziroma 60 glasov poslancev.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine