Poljski poslanci si bodo znižali plačo

Poljski poslanci trenutno prejemajo okoli 10.000 zlotov bruto plače, kar nanesene nekaj več kot 2300 evrov.
Fotografija: Osnutek zakona je prejšnji mesec predstavil vodja PiS Jaroslaw Kaczynski (na fotografiji) FOTO: AFP/Janek Skarzynski
Odpri galerijo
Osnutek zakona je prejšnji mesec predstavil vodja PiS Jaroslaw Kaczynski (na fotografiji) FOTO: AFP/Janek Skarzynski

Varšava - Spodnji dom poljskega parlamenta je v četrtek sprejel zakon o 20-odstotnem znižanju plač poslancev, potem ko je državljane razburila novica o visokih dodatkih, ki so jih lani prejeli ministri. Zakon so večinsko podprli poslanci vladajoče stranke Pravičnost in zakon (PiS), medtem ko je opozicija glasovanje bojkotirala.

Zakon bo veljal tako za spodnji kot zgornji dom parlamenta, sprejet pa je bil s 240 glasovi za. V spodnjem domu sicer zaseda 460 poslancev, a se tri opozicijske stranke glasovanja niso udeležile, PiS pa so ozmerjali, da so tatovi.

Poljski poslanci trenutno prejemajo okoli 10.000 zlotov bruto plače, kar nanesene nekaj več kot 2300 evrov.

Osnutek zakona je prejšnji mesec predstavil vodja PiS Jaroslaw Kaczynski, ki dejansko sprejema vse večje odločitve na Poljskem, čeprav ni poslanec niti nima položaja v vladi. »Videli smo, da javnost zahteva skromnost in zato bo skromnost postala resničnost,« je dejal takrat.

Konec bogatim nagradam

Mediji so namreč pred njegovim predlogom razkrili, da so ministri iz vrst PiS lani prejeli od 15.000 do 19.000 evrov letne nagrade, kar je razburilo Poljake, ki imajo v povprečju plačo okoli tisoč evrov.

Mediji in opozicija so glasno kritizirali nekdanjo premierko Beato Szydlo, ki je odobrila dodatke in jih označila kot legitimno nagrado za »trdo delo«.

Kritiki so medtem še spomnili, da je PiS, ko je bila leta 2015 v opoziciji, glasno kritizirala tedanjo liberalno vlado zaradi precej nižjih dodatkov.

Komentarji: