V Avstriji bodo testirali tudi cepljene šolarje

V članku povzemamo relevantne podatke o obvladovanju bolezni covid-19.
Fotografija: Razglasitev epidemije ni potrebna, pravi Janez Poklukar. FOTO: Leon Vidic/Delo
Odpri galerijo
Razglasitev epidemije ni potrebna, pravi Janez Poklukar. FOTO: Leon Vidic/Delo

18.50 V Avstriji bodo testirali tudi cepljene šolarje

V Avstriji bodo z začetkom šolskega leta za tri tedne uvedli obvezno testiranje vseh šolarjev, tudi tistih, ki so že bili cepljeni proti covidu-19. Odločili so se za uvedbo t. i. varnostnega obdobja, ko se bodo morali vsi šolajoči se otroci trikrat tedensko testirati, ne glede na to, ali so cepljeni ali ne. Od rezultatov tega testiranja in stopnje okuženosti pa bodo nato odvisni nadaljnji ukrepi, je danes napovedal avstrijski minister za izobraževanje Heinz Fassmann. Avstrijski šolarji so se sicer že v prejšnjem šolskem letu redno samotestirali s hitrimi testi. A tokrat naj bi testiranje izvajali z bolj natančnimi testi PCR. S tem bodo rezultati testiranja bolj zanesljivi, je prepričan minister Fassmann.

18.40 Škotska zabeležila rekordno štveilo novih okužb

Na Škotskem so v zadnjih 24 urah zabeležili 5021 novih okužb z novim koronavirusom, kar je največ v enem dnevu od začetka pandemije covida-19, kažejo današnji podatki škotskih zdravstvenih oblasti. Pozimi, ko so bile škotske bolnišnice na robu svojih zmogljivosti, so v povprečju potrdili okoli 2500 primerov na dan.

Škotska premierka Nicola Sturgeon je v luči slabšanja epidemioloških razmer že v torek posvarila, da je ta del Združenega kraljestva znova v »odločilnem trenutku« pandemije. Pri tem ni izključila možnosti ponovne uvedbe omejitvenih ukrepov za zajezitev virusa, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Večino ukrepov so odpravili pred nekaj tedni, pri čemer pa je nošenje zaščitnih mask obvezno še na številnih krajih.
Stroka porast okužb pripisuje začetku novega šolskega leta po poletnih počitnicah.

16.05 Svetovalna skupina bo sprejela predlog novega semaforja ukrepov

Svetovalna skupina za covid-19 bo v ponedeljek sprejela predlog novega semaforja ukrepov. Bo besedah vodje skupine Mateje
Logar
bo ob ostalih dejavnikih glavni zasedenost bolniških postelj. Če bo število okužb raslo, bodo PCT-pogoj razširili in povečali zahtevano pogostost testiranja, je pojasnila za STA. Svetovalna skupina za covid-19 v tem tednu predlaga, da se ohranijo do sedaj veljavna priporočila. Bodo pa po besedah vodje skupine Mateje Logar postopoma začeli s preoblikovanjem semaforja. Dokončen predlog semaforja naj bi sprejeli na sestanku strokovne skupine v ponedeljek.

15.25 Poklukar: Za preprečevanje širjenja okužb ne potrebujemo razglasitve epidemije

»Za nami je leto in pol izkušenj z novim koronavirusom in zdaj že vemo, kako ukrepati in uporabiti zdravo kmečko pamet, zato ne potrebujemo razglašanja epidemije. Zadošča spoštovanje najširšega družbenega dogovora, da pomagamo drug drugemu,« je ob današnjem obisku Celja in Šmarja pri Jelšah dejal zdravstveni minister Janez Poklukar.
   
Poklukar, ki je tako odgovoril na vprašanje, ali morda vlada razmišlja o vnovični uradni razglasitvi epidemije oziroma kdaj bi se to lahko zgodilo, je dopoldne najprej obiskal celjsko bolnišnico, nato pa v Šmarju pri Jelšah še tamkajšnji dom starejših občanov in zdravstveni dom.

Napovedal je še, da bodo v naslednjih dneh pripravili projekcije razvoja epidemije in s tem povezan semafor ukrepov. S stroko se o tem že pogovarjajo in glede na izkušnje v zadnjem letu in pol se pri kriterijih za sprejemanje določenih ukrepov osredotočajo predvsem na zasedenost bolnišničnih in intenzivnih postelj. Novi semafor bo zato po njegovih besedah najverjetneje temeljil prav na teh podatkih.

FOTO: Blaž Samec/Delo
FOTO: Blaž Samec/Delo


13.00 Ravnatelji zadovoljni, da so dobili navodila za ukrepanje ob neizpolnjevanju pogoja PCT

Osnovnošolski ravnatelji so zadovoljni, da so dobili okrožnico, kako morajo ukrepati, če bodo zaposleni zavračali pogoj PCT. »Končno, a približno eno leto prepozno. Zdaj imamo navodila, kako ravnati, in pojasnila, zakaj je potrebno tako ravnati. To je to, kar smo ravnatelji želeli,« je za STA dejal Gregor Pečan iz združenja ravnateljev. Predsednik Združenja ravnateljic in ravnateljev osnovnega in glasbenega šolstva Slovenije Pečan obžaluje, da se to ni zgodilo že pred enim letom. »Če je prvi val epidemije covida-19 lani marca še vse presenetil, tako nas v šolah kot tudi odločevalce iz zdravstvene stroke, politike in druge, to do septembra ne bi smelo biti več presenečenje,« je poudaril.

Šole in vrtci so v torek pozno popoldne prejeli okrožnico, kako morajo ravnatelji ukrepati v primeru, da se zaposleni ne bodo držali pogoja PCT (preboleli, cepljeni, testirani). Iz okrožnice je razvidno, da neupravičena odklonitev testiranja predstavlja kršitev obveznosti iz delovnega razmerja in bo delodajalec v skrajnem primeru lahko kršitelje odpustil. Ravnatelji so namreč večkrat opozorili na to, da nimajo pravne podlage in odgovorov na vprašanja, kako ukrepati, če se zaposleni ne bodo držali pogoja PCT. Pečan, kot je dejal, ni pravnik, a predvideva, da so okrožnico pripravili pravniki. Ravnatelji pa imajo tako zdaj navodilo oz. pojasnilo in pravne utemeljitve, kako ravnati v primerih neizpolnjevanja pogoja PCT zaposlenih.

12.15 Raziskava Valicona: Opazno poslabšanje doživljanja epidemije, a boljše kot lani v času podobnih razmer

Večina kazalcev doživljanja epidemije se je opazno poslabšala, v raziskavi #Novanormalnost ugotavlja družba Valicon. Hkrati pa, da je tokrat v primerjavi z lanskim obdobjem podobnih epidemioloških razmer doživljanje epidemije precej manj negativno. Namera glede cepljenja ostaja nizka, kot tudi stopnja zaupanja v delo vlade glede epidemije. Indeks normalnosti, ki predstavlja razliko med seštevkom pozitivnih in negativnih odgovorov za oceno osebnega doživljanja razmer, je padel na vrednost -16, kar je za šest odstotnih točk nižje kot v pretekli meritvi.

Oktobra lani, tik pred razglasitvijo epidemije novega koronavirusa in ko je bilo število okužb podobno kot zdaj, je ta indeks dosegel vrednost -21, kar kaže dokaj podobno osebno doživljanje razmer, so sporočili iz družbe Valicon. Največ, slaba polovica vprašanih, podobno kot oktobra lani situacijo še vedno doživlja kot »neprijetno in utrujajočo«. Nekoliko bolj so opazne razlike pri odstotku tistih, ki situacijo opisujejo kot »normalno, glede na nove razmere«. Takih je trenutno 18 odstotkov, oktobra lani jih je bilo 13 odstotkov. Je pa po drugi strani tokrat tudi nekoliko več takih, ki situacijo dojemajo kot povsem brezupno. Teh je zdaj pet odstotkov, oktobra lani so predstavljali tri odstotke. Tudi indeks optimizma kaže, da se je doživljanje situacije občutneje poslabšalo. V primerjavi s preteklo meritvijo je namreč padel za 16 odstotnih točk in dosegel vrednost -28. Oktobra lani je ta indeks ob podobni epidemiološki situaciji znašal -82.

FOTO: Leon Vidic/Delo
FOTO: Leon Vidic/Delo


09.52 V torek potrdili 508 okužb, delež pozitivnih 18,1-odstoten

Ob 2805 PCR testih so včeraj potrdili 508 novih okužb, delež pozitivnih primerov je 18,1-odstoten, kažejo podatki sledilnika za covid-19. Poleg tega so opravili še 17.740 hitrih antigenskih testov. Trenutno je v državi 4018 aktivnih primerov okužb, sedemdnevna incidenca znaša 349,7, 14-dnevna pa 190,5. Bolnišnično oskrbo potrebuje 89 bolnikov s covidom-19, od tega 19 intenzivno nego. V torek je umrl en bolnik s covidom-19.



09.22 Študija: Učinkovitost cepiv Pfizerja in Moderne proti delti pade na 66 odstotkov

Učinkovitost cepiv proti covidu-19 proizvajalcev Pfizer in Moderna je ob prevladujoči razširjenosti koronavirusne različice delta padla s predhodnih 91 na 66 odstotkov, je pokazala v torek objavljena študija ameriškega Centra za preprečevanje in nadzor bolezni (CDC). CDC je študijo izvedel na več tisoč zaposlenih v zdravstvenih ustanovah v šestih zveznih državah, da bi v realnih pogojih spremljali delovanje cepiv. Sodelujoče – skoraj vsi cepljeni so prejeli cepivo Pfizerja ali Moderne – so testirali tedensko in ob pojavu simptomov covida-19, da bi zaznali tako simptomatske kot asimptomatske okužbe.

Glede na raven okužb med cepljenimi in necepljenimi v času, ko so jih spremljali, je bila učinkovitost v prvotnem obdobju med sredino lanskega decembra in sredino aprila letos 91-odstotna. A v tednih do 14. avgusta, ko je močno prenosljiva delta postala prevladujoča, je učinkovitost padla na 66 odstotkov. Avtorji poročila pri tem opozarjajo, da je treba upoštevati več faktorjev, vključno s tem, da lahko učinkovitost cepiv v vsakem primeru s časom pada, ter da ocena o 66-odstotni učinkovitosti temelji na relativno kratkem obdobju preučevanja z malo okužbami.

CDC je študijo izvedel na več tisoč zaposlenih v zdravstvenih ustanovah v šestih zveznih državah, da bi v realnih pogojih spremljali delovanje cepiv. FOTO: Frederic J. Brown/AFP
CDC je študijo izvedel na več tisoč zaposlenih v zdravstvenih ustanovah v šestih zveznih državah, da bi v realnih pogojih spremljali delovanje cepiv. FOTO: Frederic J. Brown/AFP


»Čeprav te začasne ugotovitve nakazujejo zmerno zmanjšanje učinkovitosti cepiv proti covidu-19 pri preprečevanju okužbe, ohranjeno dvotretjinsko zmanjšanje tveganja za okužbo poudarja nadaljnji pomen in koristi cepljenja proti covidu-19,« so zapisali v poročilu, objavljenem na spletni strani. Več študij je doslej že pokazalo, da je učinkovitost cepiv proti različici delta manjša, ocene tega padca pa se med njimi razlikujejo, izpostavlja francoska tiskovna agencija AFP. Obenem pa zaščita pred resnim potekom bolezni glede na nedavno raziskavo CDC na bolnikih v New Yorku ostaja stabilnejša in presega 90 odstotkov.

08.55 Japonska bo razširila območja razrednih razmer

Zaradi naraščanja število okuženih bolnikov, ki se zdravijo v bolnišnicah, naj bi Japonska Izredne razširila še na osem več prefektur, kar je skupno 21 (od skupno 47 prefektur v državi), je v sredo dejal minister, pristojen za ukrepe za zajezitev širjenja koronavirusa, poroča Guardian. Gospodarski minister Ysautoshi Nishimura je dejal, da je bila razširitev območij z izrednimi razmerami odobrena s strani zunanjih strokovnjakov, zato pričakuje, da bo uradno odobrena na današnji seji vladne delovne skupine. Kot je izpostavil, je prednostna naloga 'okrepiti' zdravstveni sistem. Vlada se je ob hitreje nalezljivi delta različica trudila, da bi okužbe obvladala, saj so državljani naveličani omejitev, mnoga podjetja pa se ne zmenijo za ponavljajoče zahteve za spodbujanje dela od doma. Javna radiotelevizija NHK je v torek poročala o 21.570 novih primerih in 42 smrtih.

07.40 Poročilo o izvoru koronavirusa nedokončno

Poročilo o izvoru koronavirusa – ameriški predsednik Joe Biden je preiskavo odredil pred 90 dnevi – je nedokončno oziroma neprepričljivo, kot po poročanju Wall Street Journala in Washingtion Posta navajajo ameriški uradniki, ki so bili z zadevo seznanjeni. Ni jasno, ali je virus 'po pomoti' ušel laboratorija ali se je s netopirjev prenesel na človeka, piše Washington Post.

»Ocena je rezultat 90-dnevnega hitenja, 'sprinta', potem ko je Biden maja svojim obveščevalnim agencijam naročil, naj pripravijo poročilo, ki bi nas lahko približalo dokončnemu zaključku o izvoru virusa, ki je po vsem svetu zahteval več kot štiri milijone smrtnih žrtev in uničil nacionalna gospodarstva. Toda kljub analizi množice obstoječih obveščevalnih podatkov in iskanju novih sledi, uradniki obveščevalnih služb niso dosegli soglasja, so dejali uradniki, ki so govorili anonimno, saj poročilo še ni javno,« povzema britanski Guardian.  Obveščevalna skupnost bo v nekaj dneh poskušala odpraviti tajnost elementov poročila za morebitno javno objavo.,

image_alt
Številni sumi zahtevajo odkrito razpravo


Zaradi covida-19 je po svetu umrlo 4,6 milijonov ljudi, a izvori virusa ostajajo uganka. Prvi primer je izbruhnil v Wuhanu decembra 2019, ameriške službe pa so začele ta kraj in izvore virusa preiskovati kmalu po tem. Ameriške agencije za vohunjenje so sprva močno podpirale razlago, da virus izvira iz narave, je poročal Reuters. Skupina pod vodstvom Svetovne zdravstvene organizacije (WHO), ki je januarja in februarja štiri tedne preživela v Wuhanu in okolici, je dejala, da se je virus verjetno prek netopirjev na ljudi prenesel prek druge živali. Ker pa njihovo marčevsko poročilo, ki je bilo napisano skupaj s kitajskimi znanstveniki in je ugotovilo, da je laboratorijska teorija »zelo malo verjetna«, ni zadovoljivo Washingtona, so odprli svojo preiskavo. Kitajska je medtem ameriškim raziskovalcem zavrnila dostop do laboratorija v Wuhanu.

image_alt
Mnogi obrazi resnice o covidu-19


Izvor virusa ostaja uganka. FOTO: China Daily/Reuters
Izvor virusa ostaja uganka. FOTO: China Daily/Reuters



00.00 Šole in vrtci prejeli okrožnico

Šole in vrtci so včeraj prejeli okrožnico, kako morajo ravnatelji ukrepati v primeru, da se zaposleni ne bodo držali pogoja PCT. Iz okrožnice, ki jo je pridobila STA, je razvidno, da neupravičena odklonitev testiranja predstavlja kršitev obveznosti iz delovnega razmerja in bo delodajalec v skrajnem primeru lahko kršitelje odpustil.

image_alt
Odklonitev testiranja je kršitev obveznosti iz delovnega razmerja


Pogoj prebolel, testiran, cepljen (PCT) je za zaposlene na področju vzgoje in izobraževanja obvezen, kar pomeni, da je za tiste, ki niso cepljeni ali prebolevniki, tedensko testiranje delovno pravna obveza. Odklonitev testiranja ni mogoče razumeti kot obveznost delodajalca, da takemu delavcu zagotovi možnost dela od doma ali čakanje na delo. Neupravičena odklonitev testiranja predstavlja kršitev obveznosti iz delovnega razmerja.

Preberite še:

Komentarji: