Posebni tožilec ne zahteva zaporne kazni za nekdanjega Trumpovega svetovalca

Tožilec Robert Muller je pohvalil Flynnovo sodelovanje v preiskavi o ruskem vmešavanju v ameriške volitve.
Fotografija: Micheal Flynn je lani priznal, da je lagal obveščevalni službi FBI o svojih stikih s predstavniki ruske vlade. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Micheal Flynn je lani priznal, da je lagal obveščevalni službi FBI o svojih stikih s predstavniki ruske vlade. FOTO: Reuters

Robert Mueller, posebni tožilec za preiskavo ruskega vpletanja v ameriške volitve, ni predlagal zaporne kazni za nekdanjega svetovalca za nacionalno varnost Michaela Flynna. Mueller je v sodni vlogi zapisal, da je Flynn doslej sodeloval pri vseh preiskavah in da je posredoval pomembne informacije o sodelovanju ruske vlade z vodilnimi v Trumpovi kampanji, prav tako je izpostavil Flynnovo brezhibno vojaško kariero.

Michael Flynn je lani priznal, da je lagal obveščevalni službi FBI o svojih stikih s predstavniki ruske vlade med predsedniško kampanjo Donalda Trumpa leta 2016. Po poročanju BBC bo kazen za Flynna izrečena 18. decembra 2018 na washingtonskem okrožnem sodišču. Sodnik sicer lahko Flynnu odredi zaporno kazen, vendar se v takšnih primerih največkrat upošteva želja tožilstva.

Po navedbah francoske tiskovne agencije AFP je Flynn kar dvakrat lagal. Prvič je zanikal preiskovalcem, da bi se sestajal z ruskim veleposlanikom Sergejem Kislakom, drugič pa je zanikal navedbe, da je od Turčije prijel 530.000 dolarjev za lobiranje.

Muller je v sodni vlogi zapisal, da je Flynn že od začetka sodeloval pri preiskavi. FOTO: Reuters
Muller je v sodni vlogi zapisal, da je Flynn že od začetka sodeloval pri preiskavi. FOTO: Reuters


Preiskovalci so v različici sodne vloge, ki je namenjena medijem, s črno barvo prečrtali veliko informacij, zaradi česar ni mogoče razbrati, kaj vse jim je Flynn povedal. Zaradi prekritih informacij številni ameriški mediji ugibajo, ali bomo v kratkem priča pomembnim razkritjem o vmešavanju Rusov v ameriške volitve.

Preberite še:

Komentarji: