Poslanci potrdili Jožeta Novaka in Franca Propsa za ministra

Podprlo ju je 49 poslancev, 26 jih je bilo proti. V koaliciji so izpostavili izkušenost in strokovnost Propsa in Novaka. Oba sta že prisegla.
Fotografija: Državni zbor je Franca Propsa in Jožeta Novaka podprl z 49 glasovi za in 26 proti. FOTO: Delo
Odpri galerijo
Državni zbor je Franca Propsa in Jožeta Novaka podprl z 49 glasovi za in 26 proti. FOTO: Delo

Poslanci so na današnji izredni seji potrdili imenovanji Jožeta Novaka za ministra za naravne vire in prostor ter Franca Propsa za ministra za javno upravo. Dosedanjemu poslancu Svobode Propsu je po potrditvi za ministra tudi prenehala poslanska funkcija.

V razpravi o kandidatih za ministra so v koaliciji izpostavili njuno izkušenost in strokovnost. V opoziciji so opozorili predvsem na izzive, ki so pred njima. Slišati pa je bilo tudi več kritik vlade in vprašanje, zakaj še ni kandidata za kmetijskega ministra.

Poslanci Svobode so v razpravi navedli pozitivne lastnosti svojega dosedanjega kolega v poslanskih klopeh Propsa. Poslanec Aleš Rezar je tako izpostavil Propsovo odlično strokovno znanje na področju javne uprave ter izjemne osebnostne lastnosti, kot so mirnost, preudarnost, doslednost in pravičnost. Tereza Novak pa je, denimo, kot pomembno poudarila tudi, da Props razume pomen in vlogo civilne družbe, prostovoljstva in nevladnih organizacij za našo družbo.

Kandidata za ministra za naravne vire in prostor Novaka je Rezar označil za izredno operativnega, strokovnega, natančnega in srčnega. Po njegovem mnenju Novak tudi zelo dobro pozna delovanje institucij, ki bodo ključne, da v nadaljevanju karseda hitro in strokovno steče popoplavna sanacija. Tomaž Lah (Svoboda) je omenil tudi kandidatovo »zelo pozitivno gledanje na Naturo 2000« in kot pozitiven označil tudi pogled na strategije sobivanja z velikimi zvermi in njihovega upravljanja.

Tudi poslanka Novakova je izkušnje s kandidatom Novakom ocenila kot izjemno dobre. Čudežev se po njenih besedah sicer »ne da izpeljati, so pa potrebni modrost, znanje in razumevanje situacije in mislim, da jo oba kandidata imata«. Da bosta kos vsem izzivom, je med drugim glede na zaslišanje kandidatov prepričana tudi Sandra Gazinkovski (Svoboda).

V SDS so kritični do predstavitev kandidatov pred odbori, kjer da nista podala prepričljivih rešitev, v NSi pa so izpostavili izzive resorjev in pričakovanje, da bosta kandidata ponudila rešitve.

Poslanec Andrej Kosi, ki je predstavil stališče poslanske skupine SDS, je dejal, da je Props na zaslišanju pred pristojnim odborom DZ na vprašanja SDS odgovarjal s splošno vsebino, brez jasnih in konkretnih rešitev, določenih vprašanj pa ni želel komentirati. V odgovoru glede financiranja nevladnih organizacij pa je pomen po mnenju SDS nekaterih nepotrebnih nevladnih organizacij »zavajajoče opravičeval s pomembnostjo nevladnih organizacij, kot so gasilci, Rdeči križ in podobno«.

Kandidat Novak pa je po oceni SDS pred pristojnim odborom nastopil s pozitivno predstavitvijo, vendar »so takšno poslušali tudi od prejšnjih kandidatov«. Kandidat pa ni predstavil prepričljive in konkretne časovnice glede preventivnega urejanja vodotokov in ni podal konkretnih odgovorov, kaj bo ukrenil na področju vodovarstvene problematike kanala C0, je dodal poslanec.

Glede na navedeno v poslanski skupini SDS menijo, da kandidata s svojimi predstavitvami »nista podala prepričljivih rešitev, ki bi opravičevala njuno imenovanje za ministra«. »Prav tako bosta postala ministra slabo delujoče, neučinkovite in za državo pogubne svobodne vlade, zato imenovanja kandidatov ne bomo podprli,« je v imenu SDS napovedal Kosi.

NSi kandidatov ne bo podprla, ker aktualne vlade Robert Goloba ne podpira, po besedah SDS pa nista ponudila prepričljivih rešitev. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
NSi kandidatov ne bo podprla, ker aktualne vlade Robert Goloba ne podpira, po besedah SDS pa nista ponudila prepričljivih rešitev. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo

Poslanka Vida Čadonič Špelič, ki je predstavila stališče poslanske skupine NSi, je uvodoma pripomnila, »da smo kar dolgo čakali na ta dva ministra«. Od bodočega ministra za javno upravo v NSi pričakujejo kar nekaj konkretnih potez. Med njimi je naštela poseben program pomladitve javne uprave, napredovanje javnih uslužbencev glede na sposobnosti in znanje, izboljšanje priprave predpisov ter nagrajevanje najboljših javnih uslužbencev tudi s povečano maso za izplačilo delovne uspešnosti. Pričakujejo tudi odgovornost uradnikov za njihovo slabo ali nevestno delo. Pozorno bodo spremljali sodelovanje z občinami.

Kandidat za ministra za naravne vire in prostor Novak je imel po oceni NSi pred matičnim odborom DZ zelo dobro predstavitev. »Vidi se, da je strokovnjak s tega področja, povedal je zelo konkretne stvari za sanacijo poplav, zaveda se pomena preventive na tem področju,« je povedala Čadonič Špeličeva.

Pri tem pripomnila, da je tudi prejšnji minister Uroš Brežan poznal področje, a je moral oditi. »Brez močne politične podpore predsednika vlade tudi dober strokovnjak, kar Jože Novak nedvomno je, ne bo mogel delati dobro. Ne bo mogel delati čudežev, ki jih v tem trenutku, vsaj pri sanaciji poplav, ljudje od njega in ekipe pričakujejo,« je opozorila.

Tako v SDS kot NSi so pred glasovanjem napovedali, da kandidatov ne bodo podprli.

Poslanci SD in Levice v razpravi niso sodelovali, ob kar se je obregnil Zvonko Černač (SDS), ki je vprašal tudi, zakaj v DZ še ni tudi imena kandidata za ministra za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano. »Verjetno si noben resen in kredibilen kandidat, ki malo razmišlja tudi o svoji nadaljnji poklicni poti, ne želi mazati imena s sodelovanjem v sedanji ekipi predsednika vlade Roberta Goloba,« je dejal.

Preberite še:

Komentarji: