Poslopje parlamenta v Južni Afriki zajel obsežen požar

Fotografije na spletnih omrežjih prikazujejo obsežne plamene na strehi ene od stavb v okviru kompleksa.
Fotografija: Zagorel je parlament v Južni Afriki. FOTO: Obed Zilwa/ AFP
Odpri galerijo
Zagorel je parlament v Južni Afriki. FOTO: Obed Zilwa/ AFP

Poslopje parlamenta v južnoafriškem Cape Townu je zajel obsežen požar, s katerim se bojuje na desetine gasilcev. Zaradi požara se je zrušila streha starega dela stavbe. Nad stavbo se vije velik oblak dima, vzrok požara pa še ni znan, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

»Streha stavbe stare skupščine se je porušila in je ni več,« je povedal predstavnik mestnih oblasti Jean-Pierre Smith. Požara jim je še ni uspelo omejiti, je dodal.

Požar se je razširil tudi na poslopje, ki trenutno gosti narodno skupščino. Na območju je več deset gasilcev, ki bodo verjetno rabili še več ur, da omejijo požar, ki se uspešno širi tudi zaradi lesenih površin in preprog, poroča britanski BBC.

Vzrok požara še ni znan, sprožili pa so preiskavo.

Predsednik države Cyril Ramaphosa, ki je na območju požara, je povedal, da so aretirali osebo, ki jo zaslišujejo. Po informacijah predsednika v poslopju ni pravilno deloval avtomatski sistem gašenja.

Požar je izbruhnil zgodaj davi v najstarejši stavbi kompleksa, domnevno v tretjem nadstropju na območju pisarn. Nato pa se je razširil na novejše dele, ki so trenutno v uporabi. Med drugim je prizadel tudi dvorano skupščine.

Fotografije na spletnih omrežjih prikazujejo obsežne plamene na strehi ene od stavb v okviru kompleksa. Parlament namreč sestavljajo trije deli, vključno z izvorno in najstarejšo stavbo, ki je bila dokončana leta 1884. Trenutno parlament gostita novejši poslopji, zgrajeni v 20. in 80. letih minulega stoletja.

Komentarji: