Požar v New Yorku uničil eno najstarejših cerkva

Ogenj se je na neogotsko cerkev iz leta 1892 razširil s sosednjega objekta. Vzrok požara še ni znan.
Fotografija: Newyorški gasilci so gašenje označili za kompleksno nalogo, štirje med njimi so se poškodovali. FOTO: Duke Todd via Reuters.
Odpri galerijo
Newyorški gasilci so gašenje označili za kompleksno nalogo, štirje med njimi so se poškodovali. FOTO: Duke Todd via Reuters.

V East Villageu na newyorškem Manhattnu je zgodaj zjutraj po lokalnem času izbruhnil požar, ki je zajel več objektov, tudi zatočišče za ženske in eno najstarejših tamkajšnjih cerkva. Smrtnih žrtev k sreči ni bilo, a so objekti uničeni.

Med opremo protestantske cerkve Middle Collegiate Church, katere neogotska podoba ustreza 19. stoletju – njen arhitekt je bil Samuel B. Reed –, sicer pa sega njega zgodovina do 17. stoletja, je tudi newyorški zvon Liberty Bell (najznamenitejši zvon s takšnim imenom hranijo v Philadelphiji). Zvonil je ob podpisu deklaracije o neodvisnosti ZDA leta 1776, oglaša pa se tudi ob inavguracijah in smrtih ameriških predsednikov. V kakšnem stanju je po požaru, ni znano. Del cerkvene opreme so tudi vitraži Tiffany.



Značilnost cerkve Middle Collegiate Church je njena progresivnost. Njeno vodstvo je doniralo gibanju Črna življenja štejejo, na spletni strani pa jo deklarirajo za eno osrednjih multikulturnih ustanov v ZDA, v kateri se borijo proti rasizmu, trdno podpirajo LBGTQ skupnost in verjamejo, da lahko moč žensk ozdravi svet.



Newyorški gasilci so gašenje označili za kompleksno nalogo, štirje med njimi so se poškodovali. Duhovnica Jacqui Lewis je medijem ob požaru povedala, da je cerkev uničena, a da po drugi strani noben ogenj ne more zaustaviti revolucionarne ljubezni.

Komentarji: