Pred obalo Norveške v težavah križarka s 1300 potniki

Reševalci so poskušali evakuirati potnike, kar pa jim je oteževalo razburkano morje z več kot sedemmetrskimi valovi.
Fotografija: Norveška televizija NRK je predvajala posnetke križarke Viking Sky, ki je obtičala v morju pred obalo Hustadvike. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Norveška televizija NRK je predvajala posnetke križarke Viking Sky, ki je obtičala v morju pred obalo Hustadvike. FOTO: Reuters

Pred obalo Norveške se je v težavah znašla križarka s 1300 potniki na krovu. Lokalna policija je sporočila, da bodo morali zaradi težav z motorji evakuirati vse potnike. Do večera so jih na kopno spravili le 87, od tega osem lažje poškodovanih, je poročal Reuters, vendar so bili tudi ostali na varnem. Križarki so najprej odpovedali motorji, potem pa je posadka enega usposobila, tako da se je lahko zasidrala dva kilometra stran od obale.

Do večera so na kopno spravili 87 potnikov. FOTO: Reuters
Do večera so na kopno spravili 87 potnikov. FOTO: Reuters


Posnetke križarke Viking Sky, ki je obtičala v morju pred obalo, je prva predvajala norveška televizija NRK. Hustadvika zaradi številnih otokov, čeri in plitkega morja velja za enega najnevarnejših območij na Norveškem, poroča Reuters. Med nesrečo je veter pihal s hitrostjo 38 vozlov. »Če bomo morali evakuirati vse, bo trajalo veliko časa,« je za povedal predstavnik reševalne službe Einar Knudsen.

Potniki v strahu, da se bo podrl strop FOTO: Reuters
Potniki v strahu, da se bo podrl strop FOTO: Reuters


Gre za ladjo družbe Viking Ocean Cruises, ki jo je ustanovil norveški milijarder Torstein Hagen

Pred obalo Norveške se je v težavah znašla križarka s 1300 potniki na krovu. FOTO: Reuters
Pred obalo Norveške se je v težavah znašla križarka s 1300 potniki na krovu. FOTO: Reuters


Reševalci so pojasnili, da je tok ladjo zaradi težav z motorjem počasi nesel proti obali. Proti križarki so zato poslali helikopterje in ladje z namenom evakuacije potnikov; pri reševanju sodelujejo tudi številne reševalne ekipe s tega območja, vključno s 60 prostovoljci iz norveškega Rdečega križa.

Komentarji: