Predčasne volitve samo eden od možnih scenarijev

Od nastopa premiera Giuseppeja Conteja v rimskem senatu bo odvisen nadaljnji razvoj italijanske vladne krize.
Fotografija: Večina analitikov pričakuje, da bo Giuseppe Conte danes napovedal odstop. Foto Reuters
Odpri galerijo
Večina analitikov pričakuje, da bo Giuseppe Conte danes napovedal odstop. Foto Reuters

Po več kot tednu dni ugibanj, kako se utegne razplesti italijanska vladna kriza, ki jo je z napovedjo umika iz koalicije sprožil notranji minister in vodja desničarske Lige Matteo Salvini, je v igri še vedno več scenarijev, od predčasnih volitev do oblikovanja alternativne oziroma tehnične vlade.

Teoretična možnost je tudi obstoj sedanje koalicije, vsaj če je mogoče resno jemati besede ministra za notranje zadeve, ki je prejšnji teden nekoliko ublažil svoja stališča in namignil, da bi bil pripravljen nadaljevati sodelovanje s koalicijskimi partnerji iz Gibanja 5 zvezd (G5Z), če bi to pomenilo, da bi se država tako izognila »vladi poražencev«, kot označuje morebitni pakt med G5Z in levosredinsko demokratsko stranko (PD).

Jasno je, da razpis predčasnih parlamentarnih volitev, za katerega se je zavzel Salvini, med večjimi političnimi strankami ustreza zgolj Ligi, ki v javnomnenjskih anketah uživa 38-odstotno podporo. Tako v G5Z kot v največji opozicijski stranki se volitvam želijo izogniti, a ne nujno za ceno oblikovanja alternativne koalicije. V obeh strankah obstajajo pomisleki o sklepanju tovrstnega zavezništva.
 

»Sramotni zasuk«


Salvinija je v zadnjih dneh več kot očitno prestrašila možnost povezovanja Gibanja 5 zvezd in demokratske stranke ter ga prisilila k temu, da je ublažil svoja stališča do vladanja skupaj z G5Z; to pa za kakršnokoli vrsto sodelovanja s Salvinijem noče več niti slišati. Vodstvo Gibanja je njegove predloge označilo za »sramoten zasuk« »nezanesljivega« politika, ki je »izgubil vso kredibilnost«.

Italijanski notranji minister in eden od dveh namestnikov premiera Matteo Salvini. Foto Afp
Italijanski notranji minister in eden od dveh namestnikov premiera Matteo Salvini. Foto Afp


Tudi analitiki se strinjajo, da se je manever, s katerim je želel izsiliti predčasne volitve, Salviniju vrnil kot bumerang. A to po njihovem mnenju še ne pomeni, da iz vladne krize, ki jo je ustvaril zato, da bi konsolidiral svojo moč, na koncu ne bo izšel kot zmagovalec.

Na potezi je premier Giuseppe Conte. Profesor prava, ki je v nenavadni koaliciji od začetka veljal za marioneto, bo danes nagovoril italijanski senat, od njegovih besed pa bo odvisen nadaljnji razvoj dogodkov. Najverjetneje je, da bo naznanil svoj odstop.


Nezaupnica v zraku


Analitiki si pred nastopom premiera niso upali napovedati, kakšno bo ključno sporočilo njegovega govora oziroma kakšen ton bo ubral. Lorenzo Codogno, gostujoči profesor na London School of Economics in nekdanji glavni ekonomist na italijanskem finančnem ministrstvu, ne vidi veliko možnosti za to, da bi lahko Conte preživel kot premier na čelu koalicije med Gibanjem in Ligo, ne izključuje pa možnosti, da bi pravnik na predlog predsednika republike Sergia Mattarelle pristal na čelu morebitne tehnične oziroma alternativne vlade, ki bi jo Gibanje 5 zvezd sestavilo z eno ali več opozicijskimi strankami. »[Takšen scenarij] ni zelo verjeten, a je možen,« je Codogno pojasnil v pogovoru za Delo.

Namestnik italijanskega premiera in vodja Gibanja 5 zvezd Luigi di Maio. Foto Afp
Namestnik italijanskega premiera in vodja Gibanja 5 zvezd Luigi di Maio. Foto Afp


Pred Contejevim nastopom ni bilo jasno niti to, ali bo Liga na glasovanje vložila predlog o nezaupnici premieru, kot je stranka napovedala nekaj dni po izbruhu vladne krize. Namesto uvedbe postopka za premierovo razrešitev je Salvini napovedal, da bo odšel v senat brez predsodkov in skrbno prisluhnil tistemu, kar ima Conte povedati. Njegove besede je bilo mogoče interpretirati tudi kot pripravljenost na oblikovanje nove koalicije med Gibanjem in Ligo, nekakšne »vlade sprememb 2.0«, ki bi jo še naprej vodil Conte.


Malo alternativ


Ključna ovira pri uresničitvi takšnega scenarija je porušeno zaupanje med Contejem, Salvinijem in vodjo G5Z Luigijem di Maiem.

Premier v dosedanjih izjavah ni skoparil s kritikami na račun voditelja Lige, nasprotno, Salvinija je obtožil, da ruši vlado izključno zato, ker poskuša konsolidirati politično moč in unovčiti visoko volilno podporo, ki jo Liga zaznava v javnomnenjskih raziskavah. Če je Contejev mandat na čelu vlade zaznamovalo predvsem nenehno iskanje ravnovesja med različnima koalicijskima partnerjema, se je premier od izbruha vladne krize odločno postavil nasproti Salviniju in njegovemu oportunizmu.

Trenutna politična aritmetika ne ponuja veliko alternativ sedanji koaliciji, zaradi česar tudi Lorenzo Codogno verjame, da se država pomika proti predčasnim volitvam.

Komentarji: