Predsednik imenoval 27 novih vrhovnih sodnikov

Poljski predsednik je sodnike imenoval, čeprav je pristojno sodišče odločilo, da se postopek imenovanja začasno ustavi.
Fotografija: Poljski predsednik Andrzej Duda in žena Agata Kornhauser-Duda. FOTO: Arnd Wiegmann/Reuters
Odpri galerijo
Poljski predsednik Andrzej Duda in žena Agata Kornhauser-Duda. FOTO: Arnd Wiegmann/Reuters

Poljski predsednik Andrzej Duda je danes, skladno s spornim zakonom o reformi vrhovnega sodišča, zaradi katerega je evropska komisija začela postopek proti Poljski pred sodiščem EU, imenoval 27 novih sodnikov vrhovnega sodišča.

Kot je na novinarski konferenci dejal predstavnik urada poljskega predsednika Pawel Mucha, gre za naslednjo faza reforme poljskega pravosodja in ponovne vzpostavitve zaupanja vanj. Duda je sodnike imenoval, čeprav je vrhovno upravno sodišče odločilo, da se postopek imenovanja ustavi do odločitve o pritožbah kandidatov, ki niso dobili soglasja vrhovnega sodnega sveta. Predsednik sodniške organizacije Iustitia Krystian Markiewicz je bil kritičen do imenovanja novih sodnikov. Dejal je, da predsednik države ne spoštuje delitve oblasti.

Mucha je pojasnil, da predsednik ni udeležen v postopku pred vrhovnim upravnim sodiščem in je zato uporabil svojo ustavno pristojnost imenovanja vrhovnih sodnikov, pri čemer je »zasledoval javni interes«. Duda je imenoval 19 sodnikov v senat za izredni nadzor in javne zadeve, sedem v civilni senat in enega v kazenski senat, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Poljski predsednik prav tako ni čakal na odločitev sodišča EU, od katerega je evropska komisija zahtevala, naj izda začasno odredbo, s katero bi se položaj poljskega vrhovnega sodišča vrnil na stanje pred sprejetjem sporne reforme. Sodišču je tudi predlagala obravnavanje po hitrem postopku, da bi bila končna sodba izdana čim prej.

Preberite še:

Komentarji: