Putin bi se srečal z Džong Unom

Ob čestitki ob dnevu osvoboditve je v Pjongjang poslal brzojavko, v kateri je poudaril željo in pripravljenost za dialog.
Fotografija: »Potrjujem, da sem se pripravljen sestati z vami že kmalu, da bi se pogovorili o nujnih vprašanjih v dvostranskih odnosih in o pomembnih zadevah v regiji,« je sporočil Putin v pismu. FOTO: Alexei Nikolsky/AP
Odpri galerijo
»Potrjujem, da sem se pripravljen sestati z vami že kmalu, da bi se pogovorili o nujnih vprašanjih v dvostranskih odnosih in o pomembnih zadevah v regiji,« je sporočil Putin v pismu. FOTO: Alexei Nikolsky/AP

Ruski predsednik Vladimir Putin je v čestitki Severni in Južni Koreji ob njunem dnevu osvoboditve sporočil, da se je pripravljen sestati s severnokorejskim voditeljem Kim Džong Unom, danes poročajo severnokorejski mediji. Do tega srečanja bi lahko prišlo že kmalu, je v Pjongjang sporočil Putin.

Putin je že junija posredoval vabilo Kimu in južnokorejskemu predsedniku Mun Dže Inu, da se prihodnji mesec udeležita gospodarskega foruma v Vladivostoku na Daljnem ruskem vzhodu. Ni jasno, kakšne odgovore je dobil, je pa vabilo ponovil danes, ob nacionalnem prazniku, ki ga obe Koreji obeležujeta na dan kapitulacije Japonske v drugi svetovni vojni pred 73 leti, poroča francoska tiskovna agencija AFP.»Potrjujem, da sem se pripravljen sestati z vami že kmalu, da bi se pogovorili o nujnih vprašanjih v dvostranskih odnosih in o pomembnih zadevah v regiji,« je sporočil Putin v pismu, ki ga je objavila severnokorejska tiskovna agencija KCNA.
Pismo ni vsebovalo kakšnega specifičnega datuma, kdaj naj bi do tega srečanja prišlo.

Putin se je julija v Helsinkih srečal z ameriškim predsednikom Trumpom. FOTO: Alexander Zemlianichenko/AP
Putin se je julija v Helsinkih srečal z ameriškim predsednikom Trumpom. FOTO: Alexander Zemlianichenko/AP


Putinov tiskovni predstavnik Dmitrij Peskov je danes v Moskvi potrdil, da je Putin v Pjongjang poslal brzojavko, v kateri je poudaril »željo in pripravljenost za dialog«. Povedal je tudi, da je vabilo voditeljema obeh Korej za udeležbo na gospodarskem forumu še vedno odprto, »tako kot za vse voditelje držav v regiji«, vendar pa da v Moskvi še niso dobili nobene potrditve, ali bosta Kim in Mun prišla.

KCNA je poročala tudi, da je tudi Kim poslal sporočilo Putinu v Moskvo in izpostavil, da je medvojno sodelovanje obeh držav proti Japonski zelo pomembno za dvostransko sodelovanje. Ni sicer jasno, ali je Kim pismo v Kremelj poslal prej, preden je dobil Putinovo pismo, ali zatem, še poroča AFP.
 

Preberite še:

Komentarji: