Razkritje antičnega mesta Tenea, ki naj bi ga ustanovili pribežniki iz Troje

Kralj Agamemnon naj bi po dolgoletni vojni v Troji dovolil nekaterim pribežnikom iz Anatolije, da ustanovijo novo mesto na grških tleh. Sedaj so arheologi prepričani, da so ga odkrili.
 
Fotografija: Bogat nakit in redki kovanci pričajo o premožnosti meščanov Teneje. FOTO: AP
Odpri galerijo
Bogat nakit in redki kovanci pričajo o premožnosti meščanov Teneje. FOTO: AP

Grški arheologi so na severovzhodu Peloponeza raziskali ruševine starodavnega mesta, ki se nahaja nedaleč stran od sodobne vasice z imenom Chiliomodi. Izkopavanja so se pričela leta 2013. Do sedaj so razkrila široka cestna omrežja, ruševine zidov, grobove, obokane hodnike s stebri in druge arhitekturne značilnosti. Elena Korka, grška arheologinja, ki je pristojna za najdbišče, je za CNN opisala mesto kot »luksuzno« in »zelo dobro zgrajeno«.

Poleg ostankov stavb in cestišč so arheologi na območju izkopali nakit, kovance in ostanke lončarskih izdelkov ter amfor. Najdene izdelke so strokovnjaki datirali v obdobje, ki sega od 4. stoletja pr. n. št. do rimskih časov. Bogat nakit in redki kovanci pričajo o premožnosti meščanov Teneje. Zanimiva je najdba lončene posode z dvema človeškima zarodkoma med temelji zidov, kar je nenavadno, saj so stari Grki običajno pokapavali mrtve izven mest. Antično urbano središče je bilo zgrajeno na zelo ugodni legi, ki se je nahajala na prometni poti med mestoma Argos in Korint.

Preberite še:

Komentarji: