S spominom na genocid v BiH so si polnili žepe

V treh bosanskohercegovskih kantonih potekajo preiskave proti skupini ljudi, ki so oškodovali muzej zločinov proti človečnosti in genocida.                            
Fotografija: V Bosni in Hercegovini se še niso pomirile strasti zaradi Nobelove nagrade za literaturo zanikovalcu genocida Petru Handkeju, sorodnike žrtev pa je zdaj udarilo še spoznanje, da s spominom na pobite nelegalno služijo tudi nekdanji taboriščniki.  Foto Dado Ruvic Reuters
Odpri galerijo
V Bosni in Hercegovini se še niso pomirile strasti zaradi Nobelove nagrade za literaturo zanikovalcu genocida Petru Handkeju, sorodnike žrtev pa je zdaj udarilo še spoznanje, da s spominom na pobite nelegalno služijo tudi nekdanji taboriščniki.  Foto Dado Ruvic Reuters

Ljubljana – Že od zgodnjih jutranjih ur potekajo obsežne hišne preiskave v več mestih v Bosni in Hercegovini, med šestimi osumljenimi je tudi predsednik zveze taboriščnikov Jasmin Mešković.

Po navodilih in pod vodstvom tožilstva Kantona Sarajevo v treh kantonih na 11 različnih lokacijah potekajo hišne preiskave zaradi suma storitve več kaznivih dejanj, med drugim tudi zlorabe položaja in pooblastil.

Kot poročajo mediji v BiH, je osumljenih šest oseb, ki jih tožilstvo bremeni, da so od julija leta 2017 tiskali dvojne vstopnice muzej zločinov proti človečnosti in genocida v Sarajevu in v Mostarju. Vstopnice so prodajali, izkupiček od prodaje pa zadržali zase, so potrdili iz tožilstva sarajevskega kantona.

Najbolj prepoznavno ime osumljenca, ki ga obravnavajo  kriminalistični akciji, poimenovani »Memori«, je Jasmin Mešković, predsednik Združenja taboriščnikov BiH.

Komentarji: