Severna Koreja preizkusila novo vodeno raketo dolgega dosega

Testne izstrelitve so potekale v soboto in nedeljo. Rakete so menda ob kroženju nad Severno Korejo in njenim morjem preletele 1500 kilometrov.
Fotografija: Glede na ocene nekaterih opazovalcev iz opisa izhaja, da je nova raketa morebiti zmožna nositi jedrske konice. FOTO: AFP
Odpri galerijo
Glede na ocene nekaterih opazovalcev iz opisa izhaja, da je nova raketa morebiti zmožna nositi jedrske konice. FOTO: AFP

Severna Koreja je ta konec tedna preizkusila novo vodeno raketo dolgega dosega, je poročala državna tiskovna agencija KCNA, ki dodaja, da gre za »strateško orožje velikega pomena«. Testno izstrelitev je označila za uspešno.

Testne izstrelitve so po poročanju KCNA potekale to soboto in nedeljo. Rakete so menda ob kroženju nad Severno Korejo in njenim morjem preletele 1500 kilometrov.

Severnokorejska agencija je izvedena testiranja označila za uspešna, raketo pa za »strateško orožje velikega pomena«, ki državi nudi »še eno učinkovito sredstvo za odvračanje sovražnih sil«, poročanje povzema francoska tiskovna agencija AFP.
Glede na ocene nekaterih opazovalcev iz opisa izhaja, da je nova raketa morebiti zmožna nositi jedrske konice.

Severna Koreja je deležna mednarodnih sankcij zaradi svojega jedrskega in raketnega programa, ki ga po lastnih navedbah potrebuje za obrambo pred ameriško invazijo. Ni pa Pjongjangu prepovedano razvijati vodenih raket, ki jih je preizkušal že v preteklosti.

Južna Koreja za zdaj še ni potrdila izvedbe novega testiranja. Njena vojska je sporočila, da skupaj z ZDA preiskujejo trditve. Ameriška vojska na območju je sicer sporočila, da zadnji preizkusi raket predstavljajo grožnjo tako sosedam Severne Koreje kot drugim državam. »Ta aktivnost kaže na nadaljnjo osredotočenost Severne Koreje na razvoj svojega vojaškega programa in grožnje, ki jih ta predstavlja za njene sosede in mednarodno skupnost,« je v izjavi sporočilo ameriško indijsko-pacifiško poveljstvo.

Kot so dodali, ZDA ostajajo zavezane obrambi Južne Koreje in Japonske. Testiranje je Severna Koreja izvedla po skupnih vojaških vajah med ZDA in Južno Korejo, ki so se po devetih dneh končale 26. avgusta in jih je Pjongjang ostro kritiziral.
Domnevne nove izstrelitve so prve od marca. Jedrskega preizkusa ali izstrelitve medcelinske balistične rakete medtem Severna Koreje ni izvedla od marca 2017, še piše AFP.

Preberite še:

Komentarji: