Severna Koreja umaknila osebje iz urada za zveze z Južno Korejo

Seul obžaluje odločitev Pjongjanga, a kljub temu pušča odprto možnost za nadaljevanje komunikacije.
Fotografija: Razloga za umik osebja Pjongjang ni navedel. FOTO: Linh Pham 
Odpri galerijo
Razloga za umik osebja Pjongjang ni navedel. FOTO: Linh Pham 

Severna Koreja je danes umaknila svoje osebje iz urada za zveze z Južno Korejo, ki sta ga državi vzpostavili septembra lani za vzpodbujanje komunikacije med Korejama. Urad za zveze v severnokorejskem mestu Kaesong ob meji je predstavnikom obeh Korej omogočal redno komunikacijo prvič po koncu korejske vojne.

Južnokorejski minister za združitev Čun Hae Sung je danes povedal novinarjem, da je Pjongjang obvestil Seul, da umika svoje osebje iz urada. Ob tem so jih obvestili, da so odločitev sprejeli »v skladu z ukazom višjega poveljstva« in da jim je vseeno, ali bo Seul še ohranil svoje osebje v uradu.

Seul obžaluje odločitev Pjongjanga, a kljub temu pušča odprto možnost za nadaljevanje komunikacije. Čun je namreč dejal, da bodo kljub odhodu severnokorejskega osebja »kot običajno nadaljevali delo v uradu«.

Urad za zveze v severnokorejskem mestu Kaesong ob meji je predstavnikom obeh Korej omogočal redno komunikacijo prvič po koncu korejske vojne. FOTO: Nhac Nguyen/Afp
Urad za zveze v severnokorejskem mestu Kaesong ob meji je predstavnikom obeh Korej omogočal redno komunikacijo prvič po koncu korejske vojne. FOTO: Nhac Nguyen/Afp


Razlog za umik osebja iz urada za zveze ni znan


Razloga za umik osebja Pjongjang ni navedel. Do odločitve sicer prihaja po neuspelem vrhu ameriškega predsednika Donalda Trumpa in severnokorejskega voditelja Kim Džong Una minuli mesec v Vietnamu. Od takrat tudi ni bilo nobenega srečanja predstavnikov obeh Korej, poroča STA.

Južnokorejski predsednik Mun Džae In je s prizadevanji za razvoj odnosov z izolirano Severno Korejo, v okviru katerih sta državi vzpostavili več skupnih projektov, prispeval tudi k začetku dialoga med ZDA in Severno Korejo glede jedrskega in raketnega programa slednje.

Po neuspelem vrhu Kima in Trumpa, ki naj bi prispeval k denuklearizaciji države v zameno za omilitev ameriških sankcij, se sedaj postavlja vprašanje o prihodnosti procesa, čeprav sta obe strani izrazili pripravljenost na nadaljevanje dialoga. Kim je nedavno dejal, da bo Pjongjang morda poiskal »nov način za obrambo suverenosti in interesov države«, če bodo ZDA vztrajale pri sankcijah.

Preberite še:

Komentarji: