Severna Koreja v morje izstrelila dve balistični raketi

Gre za nedoločeni balistični raketi. Obveščevalci Koreje in ZDA izvajajo podrobno analizo, so sporočili iz generalštaba južnokorejske vojske.
Fotografija: Fotografija iztrelitve rakete, ki jo je severnokorejska tiskovna agencija KCNA objavila lani. FOTO: KCNA/Reuters
Odpri galerijo
Fotografija iztrelitve rakete, ki jo je severnokorejska tiskovna agencija KCNA objavila lani. FOTO: KCNA/Reuters

Severna Koreja je danes v morje po navedbah južnokorejske vojske izstrelila dve balistični raketi. Izstrelitev je Pjongjang izvedel prav na dan obiska kitajskega zunanjega ministra Wang Yija v sosednji Južni Koreji ter nekaj dni po tem, ko je Severna Koreja sporočila, da je uspešno testirala vodeno raketo dolgega dosega.

image_alt
Severna Koreja preizkusila novo vodeno raketo dolgega dosega


Severna Koreja je v morje na vzhodni obali izstrelila »dve nedoločeni balistični raketi. Obveščevalne agencije Južne Koreje in ZDA izvajajo podrobno analizo«, so po poročanju francoske tiskovne agencije AFP sporočili iz generalštaba južnokorejske vojske. Pri tem v Seulu niso navedli drugih podrobnosti o raketah.
 

Izstrelitev v času obiska kitajske diplomacije v Seulu


Današnja izstrelitev se časovno ujema z obiskom vodje kitajske diplomacije v Seulu. Peking je sicer ključni diplomatski in glavni trgovinski partner Severne Koreje, ki je zaradi pandemije covida-19 v začetku lanskega leta zaprla vse svoje meje in uvedla samoizolacijo.
Wang je še pred novico o izstrelitvi balističnih raket izrazil upanje, da bodo vse države pripomogle k »miru in stabilnosti« na Korejskem polotoku.

»Na primer, ne samo Severna Koreja, tudi druge države so vpletene v vojaške dejavnosti,« je dodal in menil, da bi morali vsi delati za nadaljevanje dialoga.

Severna Koreja je zaradi svojega jedrskega orožja in balističnega raketnega programa pod mednarodnimi sankcijami. Pjongjang trdi, da se ima pravico braniti pred invazijo ZDA. Za Severno Korejo sicer ne velja prepoved razvoja vodenih raket.

Pogovori med ZDA in Severno Korejo so zastali po propadu vrha med severnokorejskim voditeljem Kim Džong Unom ter takratnim predsednikom ZDA Donaldom Trumpom v vietnamski prestolnici Hanoi leta 2019.

Severna Koreja je v obdobju sedanjega voditelja dosegla velik napredek na področju razvoja orožja, a vse od 2017 ni izvedla jedrskega poskusa ali izstrelitve medcelinske balistične rakete.

Preberite še:

Komentarji: