Skrajna desnica vstopa na španski politični parket

Skrajno desni Vox je na regionalnih volitvah v Andaluziji postal prva stranka s skrajnega roba desnice po letu 1982, ki ima predstavnike v kakšnem španskem parlamentu.
Fotografija: Regionalni kandidat španske skrajno desne stranke Vox Francisco Serrano (levo) in njen predsednik Santiago Abascal. Foto: Jon Nazca/Reuters
Odpri galerijo
Regionalni kandidat španske skrajno desne stranke Vox Francisco Serrano (levo) in njen predsednik Santiago Abascal. Foto: Jon Nazca/Reuters

Napovedovalo se je že dlje časa, a nihče ni predvidel, da bo skrajna desnica, resda na regionalnih volitvah, na španski politični parket vstopila tako vehementno. Na nedeljskih volitvah v Andaluziji, največji avtonomni pokrajini v Španiji, je skrajni desni Vox dobil slabih 11 odstotkov glasov in tako postal prva stranka s skrajnega roba desnice po letu 1982, ki ima predstavnike v kakšnem španskem parlamentu. Zmagali so socialisti (Psoe), a bodo najverjetneje prvič od uvedbe avtonomnih skupnosti izgubili oblast v Andaluziji.   
 
V osemmilijonski Andaluziji, drugi najrevnejši avtonomiji v državi, se je ta konec tedna zgodil prelomen zasuk političnih silnic. Za zdaj kaže, da se bo po 36 letih končala vladavina socialistov. Psoe, v Andaluziji ga vodi nesojena predsednica stranke Susana Díaz, je na nedeljskih volitvah kljub zmagi dosegel najslabši rezultat v zgodovini. Zanje je glasovalo slabih 28 odstotkov volivcev, s čimer so dobili 33 od 109 sedežev v regionalnem parlamentu – 14 manj kot leta 2015.

Največ glasov, a kot kaže premalo, da bi ostali na oblasti, so dobili socialisti (Psoe), ki jih v Andaluziji vodi Susana Díaz. Foto: Marcelo Del Pozo/Reuters
Največ glasov, a kot kaže premalo, da bi ostali na oblasti, so dobili socialisti (Psoe), ki jih v Andaluziji vodi Susana Díaz. Foto: Marcelo Del Pozo/Reuters

 
Slabši rezultat je s 26 poslanci dosegla tudi od korupcijskih afer zamajana Ljudska stranka (PP), ki ji na tretjem mestu sledi desnosredinska Ciudadanos (21 poslancev). 17 sedežev je dobila povezava strank Podemos, Izquierda unida in drugih levičarskih gibanj – Adelante Andalucía. Presenečenje volitev je rezultat stranke Vox z 12 poslanci. Za uspeh jim je v nedeljo zvečer že čestitala francoska skrajna desničarka Marine Le Pen.

»Zdaj je trenutek, da jasno in na glas povemo, da smo prišli, da ostanemo,« je dejal regionalni vodja skrajne desnice Francisco Serrano.
 
Ker Psoe in Adelante Andalucía nimata večine, se bodo najverjetneje povezali PP, Ciudadanos in skrajno desni Vox. Vprašanje je, ali bosta prvi dve pripravljeni sodelovati z Voxom, izrazito nacionalistično stranko, ki se spogleduje s frankizmom, jezdi na protipriseljenskem  in protikatalonskem valu, nasprotuje pravici do izbire, porokam istospolnih parov in zakonu proti nasilju moških. Prve izjave po razglasitvi rezultatov ne kažejo, da bi se po nemškem in francoskem zgledu od skrajne desnice ogradili.  
 
Rezultati nedeljskih andaluzijskih volitev bodo po mnenju Ignacia Escolarja, analitika in urednika spletišča Eldiario.es, še bolj radikalizirali nacionalno politično razpravo in v merjenjih javnega mnenja dali vetra v jadra Voxu, kar bo okrepilo tudi skrajni diskurz glavnih strank o teritorialni ureditvi Španije in še poglobilo razlike med obrobjem in španskim nacionalizmom.
 

Preberite še:

Komentarji: