Slovenija bo Afganistanu namenila 300.000 evrov pomoči

Zunanji minister Anže Logar bi humanitarno katastrofo v Afganistanu reševal z razmeroma drobno donacijo.
Fotografija: Situacija v Afganistanu je izjemno slaba. FOTO: Bulent Kilic/AFP
Odpri galerijo
Situacija v Afganistanu je izjemno slaba. FOTO: Bulent Kilic/AFP

Minister za zunanje zadeve Anže Logar je na ministrskem srečanju o humanitarnih razmerah v Afganistanu, kot takojšnji odziv Slovenije na slabšanje humanitarnih razmer, napovedal donacijo 300.000 evrov za najnujnejše humanitarne potrebe po hrani, zdravstveni oskrbi ter za pomoč notranje razseljenim in beguncem v sosednjih državah.

Logar je na konferenci, ki jo je v Ženevi sklical generalni sekretar OZN António Guterres, izrazil zaskrbljenost zaradi vse večjih humanitarnih potreb in prizadetega prebivalstva v Afganistanu. 

image_alt
Retorika zapiranja mej je problematična


Ministrsko srečanje je bilo namenjeno opozarjanju na slabšanje humanitarne situacije v Afganistanu, izrazu solidarnosti z afganistanskim prebivalstvom in pozivu k zagotavljanju neoviranega humanitarnega dostopa do prizadetih ljudi, so zapisali na ministrstvu za zunanje zadeve.

V Afganistanu se skoraj polovica prebivalstva že sooča z akutno prehransko negotovostjo, med njimi tudi skoraj sedem milijonov otrok mlajših od pet let, sporočajo z ministsrtva za zunanje zadeve. 

Generalni sekretar Združenih narodov Antonio Guterres je sicer danes že sporočil, da so na donatorski konferenci za Afganistan zbrali skupno več kot milijardo ameriških dolarjev.

Preberite še:

Komentarji: