Na Hrvaškem potrdili okužbe z indijsko različico novega koronavirusa

V članku povzemamo relevantne podatke o obvladovanju epidemije covida-19.
Fotografija: Hrvaški epidemiologi opozarjajo, da v zadnjih tednih upada interes za cepljenje. FOTO: Antonio Bronic/Reuters
Odpri galerijo
Hrvaški epidemiologi opozarjajo, da v zadnjih tednih upada interes za cepljenje. FOTO: Antonio Bronic/Reuters20.30 Vlada s ponedeljkom sprošča ukrepe v nekaterih dejavnostih

Vlada je na današnji seji s ponedeljkom sprostila ukrepe na področju izvajanja dimnikarskih storitev, gradbenih del in kongresne dejavnosti. Zrahljala je omejitve pri ponujanju nastanitev in predpisanem zagotavljanju prostora na stranko v trgovskih centrih. Ukinila je prepoved uživanja hrane in pijače pri osebnem prevzemu na prevzemnih mestih. Novost je dostopnost bazenov za vse goste, ki izpolnjujejo pogoj PCT. Ta pogoj morajo izpolnjevati tudi zaposleni. Zasedenost razpoložljivih zmogljivosti je omejena na 75 odstotkov. Trgovski centri bodo morali po novem na posamezno stranko zagotavljati 10 kvadratnih metrov, in ne več 20 kvadratnih metrov.

image_alt
Za vstop v Slovenijo znova zadošča hitri test


19.33 Zastavice v Tivoliju danes izginile, kdo jih je odstranil, še ni znano

V ljubljanskem parku Tivoli, na travniku ob promenadi, se je včeraj ponoči pojavilo 4265 slovenskih zastavic. Kot je bilo razbrati iz postavljene table, so zastavice predstavljale 4265 ljudi, ki so v zadnjem letu umrli zaradi covida-19. Če včeraj še ni bilo jasno, kdo je zastavice postavil, so se danes oglasili iz Mladega foruma SD in prevzeli odgovornost za postavitev zastavic. Kot je na svojem facebook profilu napisal Luka Goršek, predsednik Mladega foruma SD, so v zgodnjem jutru 1. junija članice in člani podmladka SD postavili zastavice. S tem so se želeli dostojno pokloniti vsem, ki tega jutra niso dočakali. Danes zjutraj pa so zastave poklona izginile; kdo jih je odstranil, še ni znano.

V parku Tivoli so neznanci čez noč postavili 4265 slovenskih zastavic, ki ponazarjajo število smrti zaradi covida 19 v državi. FOTO: Jure Eržen/Delo
V parku Tivoli so neznanci čez noč postavili 4265 slovenskih zastavic, ki ponazarjajo število smrti zaradi covida 19 v državi. FOTO: Jure Eržen/Delo


17.55 Številni prostovoljci odpovedali sodelovanje pri OI

Približno 10.000 od skupno 80.000 prostovoljcev, ki so se prijavili za pomoč pri letošnjih olimpijskih igrah v Tokiu, je odpovedalo sodelovanje, je japonska radiotelevizija NHK povzela organizatorje. Olimpijske igre bi morale biti na sporedu že lani, a so jih prestavili zaradi pandemije novega koronavirusa. Letošnja izvedba se bo predvidoma začela 23. julija. Na Japonskem sicer sodeč po različnih anketah javnost ni naklonjena izvedbi iger, prav zaradi covida-19, ki je v četrtem valu okužb. Japonske oblasti so izredne razmere podaljšale do 20. junija.

FOTO: Kim Kyung-hoon/Reuters
FOTO: Kim Kyung-hoon/Reuters


16.43 TGZS opozarja na nujnost enkratnega dodatka za turizem

Turistično gostinska zbornica Slovenije (TGZS) je skupaj s predstavniki turističnih združenj podala svoje predloge na osnutek interventnega zakona za turistično panogo, ki naj bi ga vlada obravnavala prihodnji teden. Izpostavili so predvsem potrebo po enkratnem dodatku za turizem. TGZS je v današnjem sporočilu za javnost opozorila, da je turizem zaradi dolgotrajnega zaprtja in omejitev kljub državni pomoči v katastrofalnem položaju. Okrevanje panoge bo dolgotrajno, po nekaterih napovedih bo celo šele leta 2023 na ravni leta 2019. Zato so nujno potrebni dodatni ukrepi pomoči, ki po ocenah zbornice edini lahko zagotovijo preživetje turističnim družbam in ohranijo delovna mesta v turizmu.

Pred obravnavo interventnega zakona na vladi, ki ga na gospodarskem ministrstvu napovedujejo za predvidoma prihodnji teden, v TGZS izpostavljajo predvsem potrebo po enkratnem dodatku za turizem, ki mora zagotoviti pomoč vsem segmentom turizma in omogočiti zagon poslovanja, ki je povezan s številnimi stroški. Predlagajo metodologijo izračuna, po kateri bo obseg pomoči odvisen od velikosti izpada prihodkov.

FOTO: Leon Vidic/Delo
FOTO: Leon Vidic/Delo


16.04 Na Hrvaškem potrdili okužbe z indijsko različico novega koronavirusa

V Hrvaškem zavodu za javno zdravstvo (HZJZ) so danes potrdili, da so na območju splitsko-dalmatinske županije zabeležili prve okužbe z indijsko različico novega koronavirusa. Sicer niso povedali, ali gre za različico delta ali kapa. Medtem hrvaški epidemiologi opozarjajo, da v zadnjih tednih upada interes ljudi za cepljenje.

Indijsko različico virusa so zasledili pri nekaj posameznih primerih okužbe pred nekaj dnevi, je danes za hrvaško televizijo (HTV) potrdila epidemiologinja iz HZJZ Iva Pem Novosel. Ni pojasnila, ali gre za različico delta ali kapa. Dejala je, da ni razloga za preplah, čeprav gre za nalezljivo različico novega koronavirusa, ki se hitro širi. Omenila je, da v državi prevladuje različica novega koronavirusa alfa.

Hrvaški minister za zdravje Vili Beroš je po današnji seji vlade prav tako povedal, da se indijska različica širi hitreje, a je navedel trditve znanstvenikov, da dva odmerka cepiva proti novem koronavirusu zadostujeta tudi za obe indijski različici delta in kapa.

15.41 Gostinci si želijo znižanje DDV in povračilo za izpad prometa

Sekcija za gostinstvo in turizem pri OZS pozdravlja nekatere ukrepe, ki naj bi jih prinesel interventni zakon za pomoč panogi, a od zakona pričakuje več. Tako denimo predlaga, da se med ukrepe uvrsti tudi začasno znižanje DDV in povračilo za izpad prometa. Sekcija medtem znova poziva tudi k odpravi neživljenjskih pogojev za delo.

»Ugotavljamo, da je zmanjkalo posluha za naš predlog začasnega znižanja DDV z 22 odstotkov oziroma 9,5 odstotka na pet odstotkov, za katerega ocenjujemo, da bi pomembno pomagal panogama ob vnovičnem zagonu. Doslej se je za ta ukrep odločilo vsaj osem držav EU, mi pa žal ne,« je v današnjem sporočilu za javnost opozoril predsednik sekcije Blaž Cvar.

13.30 Na Hrvaško že z enim odmerkom cepiva ali negativnim testom, ki ni starejši od 72 ur

Na Hrvaško je odslej mogoče vstopiti tudi po prejetem prvem odmerku cepiva proti covidu-19 ali z negativnim testom na okužbo z novim koronavirusom, ki ni starejši od 72 ur, je danes sporočil hrvaški notranji minister Davor Božinović, ko je obiskal mejni prehod Bregana (Obrežje) na meji s Slovenijo.

image_alt
Na Hrvaško odslej z enim odmerkom cepiva


FOTO: Jure Eržen/Delo
FOTO: Jure Eržen/Delo


12.41 Janša: Z madžarsko izposojo cepiva proti covidu-19 lahko računamo na sproščeno poletje

Slovenija je danes prevzela 300.000 doz cepiva proti covidu-19, ki ji jih je posodila sosednja Madžarska. Kot je ob slovesni predaji dejal premier Janez Janša, bo Slovenija na ta način do poletja ustavila epidemijo in lahko računamo na sproščeno poletje. »Od danes ni več čakalnih vrst. Cepi se lahko vsak,« je dodal.

image_alt
Madžarska posoja cepivo Sloveniji


12.19 OZS za interventno pomoč vsem z odlokom zaprtim ali omejenim panogam

OZS je na gospodarsko ministrstvo posredovala pripombe na interventni zakon za pomoč turizmu in z njim povezanimi panogami, ki naj bi ga vlada po napovedih obravnavala prihodnji teden. V zbornici predlagajo, da bi bili do ukrepov upravičeni tudi preostali subjekti, ki so bili v času epidemije več mesecev z odlokom zaprti ali omejeni. Interventni zakon predvideva ukrepe pomoči zlasti za panogi gostinstva in turizma, vendar pa na hude stiske opozarjajo tudi predstavniki drugih panog, so danes v sporočilu za javnost opozorili v Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije (OZS) in spomnili tudi na stiske čistilcev, malih trgovcev, frizerjev, kozmetikov, tekstilcev in drugih.

»Ukrepi pomoči v interventnem zakonu naj zato veljajo za vse prizadete panoge, ki so bile zaprte ali omejene več kot tri mesece,« je poudaril predsednik OZS Branko Meh. Upravičenci do sofinanciranja regresa bi po navedbah zbornice morali biti vsi, ki jim je bilo poslovanje onemogočeno ali bistveno oteženo najmanj tri mesece v letošnjem letu. Predlagajo tudi, da se zadnji rok za izplačilo letošnjega regresa preloži na 1. november tudi za delodajalce, ki jih ne zavezuje kolektivna pogodba dejavnosti in se soočajo z likvidnostnimi težavami, ki so posledica epidemije. Prav tako naj se povrne nadomestilo za izpad prometa ter stoodstotno nadomestilo za čakanje na delo doma oziroma bruto bruto. Predlagajo tudi, da se sredstva povrnejo neposredno delavcu z namenom, da delodajalec ne zalaga svojih sredstev in nato čaka na povrnitev od države.

12.00 Poljska v nadaljnje sproščanje protikoronskih ukrepov

Poljska je danes napovedala novo sproščanje ukrepov za zajezitev okužb z novim koronavirusom. Od nedelje se bo lahko na praznovanjih namesto dosedanjih 50 zbralo do 150 ljudi. Ponovno bodo dovoljeni tudi kongresi in sejmi ob pogoju enega udeleženca na najmanj 15 kvadratnih metrih, je napovedal poljski minister za zdravje Adam Niedzielski. Dodal je, da ta omejitev ne bo veljala za polno cepljene ljudi, poroča nemška tiskovna agencija DPA. Poljska vlada naj bi nadaljnje rahljanje ukrepov, ki bo zadevalo predvsem prostočasne aktivnosti, napovedala prihodnji teden. Na Poljskem, ki ima slabih 38 milijonov prebivalcev, so v zadnjih 24 urah potrdili 664 novih okužb, umrlo je 128 covidnih bolnikov. Doslej so cepili 20,5 milijona ljudi. Polno cepljenih je dobrih 7,3 milijona Poljakov.

11.49 Veljavnost brezplačnih vozovnic podaljšana za leto dni

Minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec je podpisal sklep, s katerim se za eno leto podaljša veljavnost subvencioniranih vozovnic za brezplačen prevoz vsem upravičencem, ki so imeli veljavno vozovnico v obdobju od 1. julija do 31. decembra lani, so danes sporočili z infrastrukturnega ministrstva. Razlog so ukrepi za preprečevanje širjenja covida-19, zaradi katerih upravičenci javnega prevoza niso koristili ali so ga koristili v zmanjšanem obsegu. Upravičencem, ki so imeli v drugi polovici lanskega leta veljavno subvencionirano vozovnico za brezplačen prevoz, se tako za eno leto avtomatsko podaljša veljavnost vloge za izdajo vozovnice za brezplačen prevoz in veljavnost izdane vozovnice glede na datum veljavnosti. Vozovnicam z veljavnostjo od 1. julija 2020 do 30. junija 2021 se tako na primer veljavnost podaljša do 30. junija 2022 in vozovnicam z veljavnostjo od 1. avgusta 2020 do 31. julija 2021 do 31. julija 2022, so ponazorili.

image_alt
Na Hrvaško odslej z enim odmerkom cepiva


Podaljšanje veljavnosti subvencionirane vozovnice se opravi avtomatsko, brez vložitve ponovne vloge. Organ javnega potniškega prometa bo sam preveril, ali upravičenec še vedno izpolnjuje pogoje za odobritev subvencionirane vozovnice za brezplačen prevoz. Upravičencem do subvencioniranega prevoza, ki bodo imeli v mesecu juniju veljavno subvencionirano vozovnico, se obdobje veljavnosti vozovnice podaljša do 31. avgusta 2021. Podaljšanje veljavnosti vozovnic se izvede avtomatizirano do 2. julija in je brezplačno. Ukrep vozovnic za brezplačen prevoz je zaživel z julijem lani. Do brezplačnega medkrajevnega prevoza so upravičeni upokojenci oziroma starejši, ki niso v delovnem razmerju ali ne opravljajo samostojne registrirane dejavnosti. Upravičeni so tudi imetniki invalidske kartice ugodnosti in vojni veterani. Gre za okoli 600.000 oseb.

11.17 Umrli še štirje bolniki s covidom-19

Umrli so štirje bolniki s covidom-19, je po twitterju sporočila vlada. V bolnišnicah se je zdravilo 214 oseb, intenzivno nego pa je potrebovalo 62 bolnikov. Sedemdnevno povprečje okuženih znaša 273.10.57 V Melbournu podaljšali zaprtje javnega življenja za še en teden

V avstralskem Melbournu so se odločili za podaljšanje zaprtja javnega življenja zaradi covida-19 za še en teden. Kot je utemeljil predsednik vlade zvezne države Victoria James Merlino, so se za to odločili, ker imajo v državi 60 aktivnih primerov okužbe z novim koronavirusom. Ukrepe so sicer podaljšali le v Melbournu, medtem ko jih bodo v preostalih delih Viktorije odpravili s četrtkom opolnoči, kot je bilo predvideno.

Prebivalci Melbourna bodo tako svoje domove lahko zapustili le za nakup nujnih življenjskih potrebščin, odhod na delo ali študij ter za rekreacijo in tudi počitnice. Po novem bodo ljudje lahko potovali deset kilometrov od doma, in ne več zgolj pet, kot velja zdaj. Bodo pa prekinjeni vsi stiki mesta z okolico. V mesto se tako ne bo smelo niti potovati niti ga zapustiti. Avstralija je za zdaj s strogimi ukrepi in omejevanjem potovanj, še posebej s tujino, uspešno zamejila širjenje novega koronavirusa. Od začetka pandemije marca lani so v državi potrdili zgolj nekaj več kot 30.000 primerov okužbe in 910 smrti.

10.48 Švicarska Lonza na Nizozemskem z novo proizvodno linijo za Modernino cepivo proti covidu-19

V švicarski skupini Lonza, ki je eden od največjih dobaviteljev za farmacevtsko, zdravstveno in biološko industrijo, so danes napovedali, da bodo v Gellenu na jugu Nizozemske konec leta zagnali novo proizvodno linijo za Modernino cepivo proti covidu-19. Proizvodna linija Lonze naj bi ob polni zmogljivosti delovanja omogočila izdelavo do 300 milijonov dodatnih odmerkov cepiva proti covidu-19 na leto. Lonza na tak način po poročanju francoske tiskovne agencije AFP krepi sodelovanje z ameriško biotehnološko družbo. Lonza je maja lani z Moderno podpisala prvi sporazum o desetletnem sodelovanju za proizvodnjo njenega cepiva proti covidu-19 in drugih izdelkov. Švicarska skupina, ki proizvaja aktivne sestavine za proizvodnjo cepiv, je od takrat postavila tri proizvodne linije v svojem obratu v Vispu v Švici in eno v Portsmouthu v ZDA.

image_alt
Omejitev gibanja na občine in prepoved zbiranja v neskladju z ustavo


Lonza, ki je bila ustanovljena konec 19. stoletja, in Moderna sta aprila letos zaradi pomanjkanja cepiv proti covidu-19 že podaljšali partnerstvo z novim sporazumom, ki je predvidel ustanovitev treh dodatnih proizvodnih linij v tovarni v Švici.
Moderna zdaj po poročanju nemške tiskovne agencije DPA pričakuje, da bo na leto sposobna dobaviti 600 milijonov 50-gramskih odmerkov cepiva iz naslova proizvodnje znotraj Evropske unije. Že prej je Moderna napovedala sodelovanje s španskim laboratorijem Rovi v Granadi za proizvodnjo aktivnih sestavin za cepivo. Z Rovijem in francoskim Recipharmom Moderna po navedbah DPA sodeluje tudi pri polnjenju in dokončanju Moderninega cepiva proti covidu-19. Moderna je do konca marca EU dobavila deset milijonov odmerkov cepiva proti covidu-19, do konca junija pa naj bi jih po pričakovanjih 35 milijonov, na spletni strani poroča Politico.

9.59 V torek 374 novih okužb s koronavirusom

Po podatkih sledilnika za covid-19 so v torek v Sloveniji opravili 4166 PCR-testov in 27.134 hitrih antigenskih testov ter potrdili 374 novih okužb. Delež pozitivnih na PCR-testih je bil devetodstoten. Skupno število aktivnih primerov znaša 3960.9.26 S prvim odmerkom cepljenih 668.479 oseb

S prvim odmerkom cepiva proti covidu-19 je bilo cepljenih 668.479 prebivalcev oziroma 31,8 vseh, je razvidno iz aplikacije cepimose.si. Z drugim odmerkom cepiva je bilo cepljenih 418.613 odstotkov oziroma 19,9 odstotka vseh. Cepljenje najhitreje poteka v zasavski regiji. J. T. 

V ljubljanskem Tivoliju so včeraj postavili 4265 zastavic, ki predstavljajo 4265 ljudi, ki so v zadnjem letu umrli zaradi covida-19. FOTO: Jure Eržen/Delo
V ljubljanskem Tivoliju so včeraj postavili 4265 zastavic, ki predstavljajo 4265 ljudi, ki so v zadnjem letu umrli zaradi covida-19. FOTO: Jure Eržen/Delo


6.42 Vlada bo danes predvidoma podaljšala ukrepe za zamejitev epidemije

Vlada se bo popoldne sestala na redni seji, na kateri bo predvidoma podaljšala veljavne ukrepe za zamejitev epidemije covida-19. Dodatno sproščanje ni predvideno, kljub temu da Slovenija že izpolnjuje pogoje za prehod v zeleno fazo sproščanja ukrepov. Tudi vodja svetovalne skupine za covid-19 pri ministrstvu za zdravje Mateja Logar je za STA potrdila, da tudi ta teden vladi niso predlagali dodatnega sproščanja. Sedemdnevno povprečje števila novih okužb je bilo po podatkih za ponedeljek 275, kar glede na vladni semafor sproščanja ukrepov sicer zadostuje za prehod v zeleno fazo.

Kot je prejšnji teden dejal premier Janez Janša, je glede na število precepljenih, prebolevnikov in trenutno epidemiološko stanje v državi možno pričakovati, da je razglasitev epidemije do sredine junija zadnja. V drugi polovici junija bi Slovenija tako lahko prešla v prehodno obdobje, ko bo večina ukrepov odpravljenih, je dejal premier.

Preberite še:

Komentarji: