Slovenski voznik vozil »čudno« poljsko meso za kebab

Hrvaški inšpektorji so potrdili, da meso nima ustreznih deklaracij. 
Fotografija: Simbolična fotografija. FOTO: Getty Images/istockphoto
Odpri galerijo
Simbolična fotografija. FOTO: Getty Images/istockphoto

Hrvaški policisti so na mejnem prehodu Harmica danes zjutraj ustavili voznika kombija iz Slovenije, ki je iz Poljske prevažal meso za kebab. Ker jim je bil primer sumljiv, so poklicali veterinarsko inšpekcijo. Ta je prevzela primer in potrdila, da meso nima vseh ustreznih deklaracij.

Po poročanju portala 24sata preiskava poteka.


Spomnimo ... 


Pred kratkim je nekatere dele Evrope pretresla afera, ko se je poljski novinar pod krinko pretihotapil v eno od poljskih klavnic. Tam je tri tedne delal in na skrivaj snemal dogajanje, ki je mnoge osupnilo. Nekatere krave, namenjene za zakol, so bile namreč v zelo slabem stanju, bolne, komaj so stale na nogah. 

Hrvaški minister za zdravje Milan Kujundžić je povedal, da je bilo meso iz poljskih klavnic dostavljeno v 57 gostinskih obratov na Hrvaškem. Dodal je še, da nevarnosti za zdravje ljudi ni, če so upoštevali varnostne ukrepe oziroma navodila in meso pred uživanjem termično obdelali. 
 

Na Hrvaškem konzumirali vsaj 500 kilogramov oporečnega mesa


O aferi s poljskim mesom danes znova piše hrvaški tisk. Tudi Jutarnji list, ki se sklicuje na tamkajšnjo sanitarno inšpekcijo, poroča o prodaji spornega mesa za kebab, v katerem so odkrili salmonelo in escherichijo, na 57 lokacijah na Hrvaškem, ocene tega, koliko mesa je bilo dejansko prodanega oziroma konzumiranega, pa segajo od 500 kilogramov do celo 8,5 tone. Na inšpekciji so novinarjem časnika sporočili, da nadzor na vseh 57 lokacijah še ni opravljen (opravili so ga v 26 lokalih), a bi lahko v vsakem od teh lokalov pojedli od 10 do 150 kilogramov spornega mesa. Od tod ocena, ki sega vse do 8,5 tone.

Poljsko meso je prišlo preko Slovenije, ker je bilo v zmrznjenem stanju, ki zahteva termično obdelavo, na inšpekciji ocenjujejo, da je tveganje za potrošnike nizko. Dobavitelj iz Slovenije je o umiku spornega mesa vseh 57 lokacij obvestil, nakar je bilo na vseh umaknjeno.

 

Komentarji: