Smrt moškega, ki je sprožila nove proteste v Nemčiji, posledica odpovedi srca

Policija je začela preiskavo morebitnega sovražnega govora na nedeljskih protestih.
Fotografija: Podoben incident se je namreč zgodil že 23. avgusta v Chemnitzu, ko je bil v prepiru do smrti zaboden Nemec kubanskega rodu. FOTO: Matthias Rietschel/Reuters
Odpri galerijo
Podoben incident se je namreč zgodil že 23. avgusta v Chemnitzu, ko je bil v prepiru do smrti zaboden Nemec kubanskega rodu. FOTO: Matthias Rietschel/Reuters

22-letni Nemec, ki je v nemškem mestu Köthen umrl po prepiru z Afganistancema, je umrl zaradi akutne odpovedi srca, ki je bila posledica že obstoječega zdravstvenega stanja, so sporočile oblasti. Policija je začela preiskavo morebitnega sovražnega govora na nedeljskih protestih, medtem ko so novi shodi napovedani tudi za danes.



Ministrica za pravosodje zvezne dežele Saška-Anhalt Anne Marie Keding je poudarila, da 22-letnik ni umrl zaradi udarca v glavo, kot trdijo številni zapisi na družbenih omrežjih in nekateri lokalni mediji, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

Notranji minister zvezne dežele Saška-Anhalt Holger Stahlknecht je sporočil, da je policija uvedla več preiskav govorov na nedeljskih protestih, da bi ugotovila, ali so morebiti vsebovali sovražni govor. Preiskovalci poleg tega preiskujejo tudi slogane, ki jih je vzklikala zbrana množica, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Skrajno desno gibanje Pro Chemnitz je po smrti omenjenega 22-letnika v nedeljo pozvalo k »spominskemu pohodu v Köthenu«, ki se ga je udeležilo okoli 2500 ljudi, med njimi večinoma beli moški, ki so vzklikali prirejena nacistična gesla.

Na spletu so zaokrožili tudi posnetki znanega desničarskega ekstremista Davida Köckerta, ki je protestnike nagovoril k boju »v vojni ras«. »Želite biti ovce ali postati volkovi in jih raztrgati na koščke?« je ob bučnem aplavzu vprašal zbrano množico.



Desničarska stranka Alternativa za Nemčijo (AfD) je za danes zvečer napovedala nove proteste, na katerih pa po napovedih ne nameravajo imeti političnih govorov.

V soboto ponoči je med najmanj dvema Nemcema in dvema Afganistancema izbruhnil prepir, po katerem je omenjeni 22-letni Nemec umrl. Policija je v povezavi s primerom aretirala dva Afganistanca, ki sta trenutno v priporu zaradi suma povzročitve telesne poškodbe, ki je povzročila smrt. Oblasti so pozvale k miru.

Oblasti se bojijo, da bi smrt 22-letnika dodatno zaostrila razmere v državi. Podoben incident se je namreč zgodil že 23. avgusta v Chemnitzu, ko je bil v prepiru do smrti zaboden Nemec kubanskega rodu. Policija je v zvezi z umorom pridržala 23-letnega Sirca in 22-letnega Iračana. Skrajna desnica je po umoru pripravila več protestov proti priseljencem, večkrat pa so se zbrali tudi njihovi nasprotniki.

Komentarji: