So tajski dečki še živi? (FOTO)

Potapljači so blizu kraja v tajski jami, kamor naj bi se zatekli pogrešani dečki in njihov nogometni trener. 
Fotografija: Reševanje je združilo državo v molitvi. FOTO: Sakchai Lalit/AP
Odpri galerijo
Reševanje je združilo državo v molitvi. FOTO: Sakchai Lalit/AP

Skupina potapljačev je manj kot kilometer oddaljena od kraja v tajski jami, kjer naj bi bili ujeti že več kot teden dni pogrešani dečki. Prejšnjo soboto se je 12 dečkov, starih od 11 do 16 let, in njihov 25-letni nogometni trener, po nogometni tekmi odpravilo na izlet v eno najdaljših jam v državi Tam Luang.

V obširni iskalni akciji so reševalci že pred dnevi našli le nekaj sledi dečkov, nato je začelo še deževati in je voda začela zalivati ozke prehode, a v državi, ki jo je združila usoda otrok, upajo, da so našli suho zatočišče. Na drugi strani se oblasti bojijo, da je upanje zaman, saj dečki niso bili opremljeni za daljše bivanje v podzemlju. 

Otroci naj bi v jame vzeli nekaj hrane in svetilke. Zaradi umazane poplavne vode obstaja tveganje za infekcije. V jamah je od 20 do 25 stopinj, apnenec bi lahko prepuščal dovolj kisika, a nekatere jame so znane po višjih koncentracijah ogljikovega dioksida. 

Poveljnik vojaških potapljačev je v nedeljo, kot navaja BBC, potrdil, da so potapljači dosegli »tretjo dvorano«, od koder jih je v minulem tednu odgnala naraščajoča voda. Od tod bodo zdaj poskušali doseči območje, poimenovano po tajskem obalnem letovišču »Pataja«. Potapljači morajo najprej razširiti ozek prehod, težko je zaradi teme in poplav, čeprav gre za ene najbolj izkušenih jamskih potapljačev, še navaja BBC. Vojaški ekipi so se pridružili tudi mednarodni strokovnjaki. Za 600 metrov so potrebovali okoli osem ur, je pojasnil guverner province Narongsak Osotanakorn

Kot da situacija že ne bi bila dovolj slaba, so v sredo dodatne skrbi povzročili še štirje prostovoljci, ki so se v jame podali, ne da bi o tem obvestili koordinatorje reševanja in so bili nekaj časa pogrešani. 

Komentarji: